Nieuws

Stel dat 69-jarige man uit Kampen voor 1,7 miljoen euro kaalplukte moet jaren de cel in

Een man uit Kampen werd voor 1,7 miljoen euro opgelicht
Een man uit Kampen werd voor 1,7 miljoen euro opgelicht © ANP
Ze heette Kristina, dacht hij. Hij had haar leren kennen op een datingssite en ze zouden gaan trouwen. Maar in werkelijkheid zat achter 'Kristina' een zeskoppige familie uit Utrecht die erop uit was hem helemaal leeg te plukken. En dat leek te lukken. In totaal is de man 1,7 miljoen afgetroggeld. Twee van de zes familieleden zijn vandaag veroordeeld.
De zwaarste straf ging naar een 47-jarige Utrechtse vrouw, die gezien werd als leider van de oplichtingspraktijken. Ze deed zich voor als de moeder van Kristina. Zij moet drie jaar de cel. Tegen haar was zes jaar geëist.
Een 21-jarig handlanger (en familielid) werd vrijgesproken van oplichting en afpersing, maar is wel schuldig bevonden aan het onder dwang aftroggelen van grote geldbedragen. Hij moet negen maanden in jeugddetentie, waarvan zes voorwaardelijk en krijgt honderd uur taakstraf.
Drie andere verdachten werden vrijgesproken. Volgens de rechtbank is hun rol bij de oplichtingspraktijken niet te bewijzen. Twee andere verdachten moeten zich nog voor de rechtbank verantwoorden. Hun zaak dient later.

Datingssite

De oplichting begon in 2019 toen de man op een datingssite in aanraking kwam met een mooie jonge vrouw, Kristina. Hij was verliefd op haar en volgens het OM "deed hij alles uit om uit angst om wat hij dacht dat zijn grote liefde was, niet te hoeven verliezen.”
De man die een erfenis van zijn ouders had ontvangen kreeg eerst verzoeken om enkele kleine leningen af te sluiten. Dan moet hij betalen voor de bruiloft, een huis ook nog eens zijn geliefde vrijkopen van een pooier. In totaal is hij binnen een jaar 1,7 miljoen euro armer. De rechter rekende het de verdachten zwaar aan dat ze de man uit Kampen uiteindelijk berooid en psychisch in de war achter lieten in Spanje.
De twee veroordeelden moeten de 1,7 miljoen euro volledig terugbetalen. Ook mogen ze mogen vijf jaar niet in Kampen komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.