Nieuws

Provincie: Dreigend arbeidsconflict tussen Arriva en buschauffeurs zorgelijk

De bussen van Keolis verdwijnen volgende maand uit het straatbeeld
De bussen van Keolis verdwijnen volgende maand uit het straatbeeld © ANP
De provincie Overijssel maakt zich zorgen over het dreigende arbeidsconflict tussen Arriva en de buschauffeurs in Twente. "Dit is een zorgelijke situatie", zegt gedeputeerde Martijn Dadema. "De overgang van de concessie is bijna en het is belangrijk dat dit op een goede manier gebeurt."
Vakbond FNV stuurde maandag een brandbrief naar de provincie. Volgens de vakbond tornt Arriva aan de werktijden die zijn vastgelegd in de cao en bedrijfsregelingen van de nieuwe chauffeurs.
Arriva neemt vanaf 10 december het busvervoer in de regio Twente over van Keolis. Gedeputeerde Dadema zegt de zorgen die er leven over te willen brengen aan Arriva. "Jongens, kom nou tot een oplossing", is zijn oproep. "Want we willen op 10 december een fatsoenlijke overgang voor iedereen."

Contract met afspraken

De provincie heeft het contract, in jargon de concessie, voor het busvervoer in Twente aan Arriva verleend. In dat contract staan ook allerlei afspraken.
"Arriva heeft ons verzekerd dat ze zich houden aan de afspraken, zoals afgesproken in de cao. Ik hoop ook echt van harte dat beide partijen tot een goed vergelijk komen", zegt Dadema.
De bestuurder wil zich niet nadrukkelijk gaan mengen in het conflict. "Wij zijn als provincie slechts de concessieverlener. Dit is echt een gesprek tussen werkgever en werknemer. Ik voel weinig ruimte om daar als een bemiddelaar tussen te gaan zitten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.