Nieuws

Voorzitter IJSCH: "Nog drie nachten matige vorst nodig voor marathon op natuurijs"

Elk jaar is het weer spannend of in Haaksbergen de eerste marathon op natuurijs kan worden gereden
Elk jaar is het weer spannend of in Haaksbergen de eerste marathon op natuurijs kan worden gereden © RTV Oost / Teun van der Velden
Bij de schaatsliefhebbers begint het alweer te kriebelen. Nu Koning winter in ons land is, wordt er alweer uitgekeken naar de eerste marathon op natuurijs. Maar welke gemeente gaat dit jaar met de eer strijken? De KNSB maakte gisteren bekend dat zeven plekken in Nederland in de race zijn voor de eerste marathon op natuurijs. De schaatsbaan van het Haaksbergse IJSCH is daar een van. Voorzitter Mark van der Meijde: "Er is een kleine kans dat we zaterdag de eerste marathon op natuurijs kunnen organiseren. We hebben dan drie nachten matige vorst nodig."
Vorige week zag het er nog niet naar uit dat het voldoende zou gaan vriezen, maar sinds maandag zien de voorspellingen er voor de schaatsliefhebbers beter uit. Bij IJSCH in Haaksbergen wordt daarom achter de schermen alweer hard gewerkt om zo snel mogelijk de beste ijsvloer te leveren.
Om de eerste marathonwedstrijd op natuurijs van het seizoen te organiseren, moet de ijslaag op de baan minimaal drie centimeter dik zijn. De zeven ijsverenigingen die meedoen in de race melden zich bij de KNSB als het ijs deze dikte bereikt heeft. Vervolgens komt de Competitieleider Marathonschaatsen naar de betreffende ijsvereniging(en) om een officiële meting te doen.
Het klinkt gek, maar vandaag zijn we juist blij met de temperatuur boven nul
Mark van der Meijde, voorzitter IJSCH
De sneeuw die gisteravond en vannacht is gevallen, leek voor IJSCH wat roet in het eten te gooien. Toch heeft Van der Meijde hoop dat 'de natuur zijn werk doet' en de sneeuw vandaag weer weg is. "Het klinkt gek", zegt de voorzitter van de Haaksbergse ijs- en skeelerclub, "maar vanwege de sneeuw op de baan zijn we vandaag juist blij met de temperatuur boven nul."
De baan in Haaksbergen is zo aangelegd dat er maar heel weinig vorst nodig is om veilig het ijs op te kunnen. Als gevolg hiervan is het bij winterse omstandigheden altijd snel mogelijk een schaatsmarathon te kunnen organiseren. De Haaksbergse vereniging hield in 2007 voor de eerste keer een marathon op het natuurijs in Haaksbergen. In december van datzelfde jaar kon Haaksbergen opnieuw met de eer strijken. Evenals in 2008, het winterseizoen 2009/2010 en in 2016, 2018 en 2019.

Speciale werkgroep

IJSCH heeft een speciale werkgroep die onmiddellijk in actie komt zo gauw de temperaturen zakt. Voor een eerste marathon op natuurijs op zaterdag, moet het de komende drie nachten bij elkaar opgeteld tot -15 graden vriezen. "Volgens de voorspelling gaat het de komende drie nachten nog matig vriezen", aldus Van der Meijde.
Met de voorbereidingen voor een eventuele eerste marathon op natuurijs zijn ze bij IJSCH al in de zomer begonnen. "Toen hebben we de vergunning al aangevraagd en sindsdien lopen we alles na", zegt Van der Meijde. "In september maken we vervolgens de baan schoon." Via een webcam wordt de baan in de gaten gehouden. Achter de schermen wordt al rekening gehouden met extra inkopen voor de kantine en ze zijn druk met het beantwoorden van veel telefoontjes.

Warme bodem

Volgens Van der Meijde is het overigens nog wel vroeg in het jaar om een marathon op natuurijs te houden. "In deze tijd van het jaar is de bodem nog vrij warm. We hopen dan ook dat het de komende nachten matig gaat vriezen. Het zal kantje boord worden of het door kan gaan, maar we hopen er natuurlijk wel op."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.