Nieuws

Ze waren maar net op vrije voeten, maar zitten nu opnieuw vast voor forse drugszaken: 'Nog een keer een grote slag slaan'

De verdachten transporteerden volgens justitie vele ladingen drugs naar het buitenland, ter illustratie
De verdachten transporteerden volgens justitie vele ladingen drugs naar het buitenland, ter illustratie © Getty Images
Twee verdachten van internationale drugshandel via Zwolse en Oldenzaalse transporteurs zijn tijdens hun schorsing opnieuw het criminele pad ingeslagen. Dat stelt het Openbaar Ministerie (OM), dat het duo opnieuw heeft laten oppakken. Ze zitten nu vast. Wederom gaat het om forse drugszaken. Eén van hen zou betrokken zijn bij de smokkel van bijna 8000 kilo drugs.
De twee werden er samen met 23 anderen al van verdacht grote partijen drugs te hebben uitgevoerd naar landen als Ierland en Zweden. Omdat er nog geen zicht was op een datum voor een eindproces, werden de verdachten die op dat moment vastzaten op vrije voeten gesteld. Tijdens die schorsing zijn dus zeker twee van hen opnieuw in de fout gegaan, stelt justitie. Ook RTV Oost kreeg al tips over het duo. Ze zouden nog één keer 'een grote slag willen slaan'.

7700 kilo coke

Een van hen werd vorige maand opgepakt in het Zuid-Hollandse Bleiswijk toen hij volgens de politie met 5 anderen bezig was om 7700 kilo cocaïne uit een vrachtwagen te lossen. De coke werd door de Antwerpse douane gevonden tussen een lading bananen, waarop de politie werd ingelicht. Het gewaarschuwde politieteam 26Rouen volgde de vrachtwagen tot in Bleiswijk, waar de chauffeur en vijf uithalers werden aangehouden. De drugs hebben een straatwaarde van zo'n 200 miljoen euro.
De andere verdachte die is aangehouden in een andere drugszaak, werd opgepakt in een loods vol coke. Dat onderzoek heeft 26StLouis als codenaam gekregen.

Griekenland

Terug naar de Zwolse en Oldenzaalse zaak. Lange tijd bleef 1 van de 25 verdachten uit het zicht van de opsporingsdiensten. Totdat hij maanden geleden werd opgepakt in Griekenland. Daar zat hij een tijdlang in de cel. "Onder barre omstandigheden", stelt zijn advocaat. Volgens de officier van justitie zou hij samen met een medeverdachte twee partijen drugs gaan 'uitleveren' in Zweden. Maar toen één van die zendingen werd onderschept in Zwolle, verscheen hij niet op de vlucht vanaf Schiphol. Vanaf toen was hij onvindbaar. Drie maanden geleden werd de man overgeleverd aan Nederland en zit hij vast in de Zwolse gevangenis. Het OM en de rechtbank zijn bang dat 'ie anders opnieuw de benen neemt richting het buitenland.
Justitie eist van de verdachten vele miljoenen aan euro's die ze met de drugshandel zouden hebben verdiend. Onder hen ook een aantal partners van de hoofdverdachten, die zouden namelijk hebben meegeholpen bij het witwassen van de drugsgelden. De openbaar aanklager stelt dat de dames meerdere Audi's, Porsches en huizen in het buitenland op naam hadden, evenals grote sommen cash geld.

Duizenden kilo's drugs

Volgens het OM vormden de verdachten een criminele organisatie, die vele duizenden kilo's drugs naar het buitenland heeft getransporteerd. De werkwijze werd ontdekt toen bij een Zwols transportbedrijf een lading drugs werd gevonden in een vracht meubels. Tientallen kilo's cocaïne, xtc en speed waren verstopt in hockers, een soort voetenbankjes. Diezelfde werkwijze werd ook gezien bij een transportbedrijf in Oldenzaal.

Katvangers

Via bedrijven die op naam waren gezet van 'katvangers' werden transportorders gegeven. Vervolgens reisden de verdachten volgens justitie de transporteur achterna, om daarna in het land van bestemming de lading zelf weer uit te pakken. Die reisbewegingen zijn vastgelegd op camera, bijvoorbeeld in Denemarken. Reisdoelen waren onder meer Zweden, Ierland en Spanje. Geld dat ermee werd verdiend, werd volgens de opsporingsdiensten deels witgewassen met dezelfde bedrijven van de 'katvangers'.

Pimpelmees

De meeste verdachten werden twee jaar geleden opgepakt door het politieteam met codenaam 'Pimpelmees'. Naast drugs werden ook wapens, kogelwerende vesten, grote geldbedragen, telmachines en telefoons in beslag genomen. Op die telefoons werden veel whatsappgesprekken gevonden die te maken hadden met drugshandel. De verdachten gaan volgens de recherche schuil achter aliassen als Tijger, Lynx, Poema en The Man.
Justitie heeft aangekondigd miljoenen euro’s van de veronderstelde bendeleden terug te willen vorderen. Die bedragen kunnen soms oplopen tot wel een miljoen euro per verdachte.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.