Nieuws

Veroordeelde 'kwartetmoordenaars' barsten in huilen uit: "Het was verschrikkelijk, overal bloed"

Dejan, de overleden vader Camil en Denis A. in het verdachtenbankje.
Dejan, de overleden vader Camil en Denis A. in het verdachtenbankje. © Petra Urban
Ze barsten in snikken uit. Zowel Denis als oudere broer Dejan wordt het allemaal te machtig. Beiden lijken die fatale dag in november 2018 te herbeleven toen in een Enschedese growshop vier mannen van dichtbij werden doodgeschoten. "Het was verschrikkelijk. De lichamen op de grond. Overal bloed. De geur van bloed."
Denis en Dejan werden samen met vader Camil tot levenslang veroordeeld voor de 'kwartetmoord'. Op basis van een hele waslijst aan (forensische) bewijzen, waaronder dna-sporen.
De rechtbank rekende het ze in het vonnis zwaar aan dat de drie geen opening van zaken hadden gegeven en zich haast stelselmatig hadden beroepen op hun zwijgrecht.

Overlijden vader

De drie gingen na het vonnis in hoger beroep. En nadat vader Camil vorig jaar was overleden, leek er even hoop dat beide broers nu alsnog antwoord zouden geven op prangende vragen waarmee de nabestaanden tot op de dag van vandaag kampen.
Wat is er exact in die growshop gebeurd en waarom moesten alle vier aanwezigen dood? En wat is nu eigenlijk het motief? Had het te maken met een ruzie over geleverde hennepstekken? Of ging het om een ruzie over de levering van wapens die Camil aan een van de slachtoffers zou leveren?
Maar het is maar de vraag of er tijdens dit hoger beroep - waarvoor het gerechtshof meerdere zittingsdagen heeft gereserveerd - antwoord komt op die vragen.
Willen beide broers alsnog aan levenslang ontkomen, dan zullen ze wat moeten zeggen. Zoveel is wel duidelijk. Ook beide broers, die tijdens hun gevangenschap een gedetailleerde verklaring hebben afgelegd, lijken doordrongen van de ernst van de situatie en wat er op het spel staat.

Twee vuurwapens

Crux in de zaak: er zijn twee vuurwapens gebruikt en dat duidt volgens justitie op twee schutters. Maar wie zichzelf vrijpleit, beschuldigt daarmee onverbiddelijk z'n broer van betrokkenheid bij de viervoudige moord.
Denis vertelt aanvankelijk openhartig over die dag. Hoe ze gezamenlijk op pad gingen. Maar op de momenten dat de openbare aanklagers dieper op de zaak ingaan, houdt hij de boot af. "Verschoningsrecht, zwijgrecht."
Zijn eerder afgelegde verklaring komt erop neer dat hij erbij stond en ernaar keek. En dat zijn vader een pistool op hem richtte en riep: 'Doe iets'. Waarop hij in shock en paniek de kabel van een beveiligingscamera lostrok. De verklaring waarom zijn dna op de kabel werd teruggevonden.
Maar voor justitie is vooral van belang of de vier mannen al dood waren op het moment dat Denis de growshop binnenkwam. En juist op dergelijke vragen weigert Denis in te gaan. "Zwijgrecht."

Oudere broer Dejan

Ook Dejan blijkt tijdens zijn detentie een verklaring te hebben afgelegd. En hij is klip en klaar: vader Camil was die dag alvast naar binnen gegaan om wapens aan de voormalige eigenaar van de growshop te overhandigen.
Denis en hij bleven nog even in de auto zitten om privéproblemen van Denis te bespreken. Toen ze tien minuutjes later naar binnen gingen, waren de vier mannen al dood, aldus Dejans kant van het verhaal.
Vader Camil zou Dejan een jaar later - tijdens het luchten in de gevangenis - hebben verteld wat er zou zijn gebeurd. Strekking: de vader had alles in zijn eentje gedaan. Dejan had hem die dag met twee pistolen naar binnen zien gaan, waarvan een achter de broeksband.
Wat Dejan echter niet in zijn verklaring had laten vastleggen, was dat vader Camil zijn vuurwapen op Denis had gericht en hem had gedwongen in actie te komen. Een belangrijk feit, vindt justitie. "Als je je verklaringen op elkaar afstemt, moet je dat natuurlijk wel goed doen", aldus de openbare aanklager.

Geest overleden vader

Duidelijk werd vanochtend tijdens het hoger beroep wel dat de geest van de overleden vader nog altijd door de rechtszaal rondwaart. Volgens beide broers de reden dat ze vijf jaar hebben gezwegen.
Denis vertelt huilend dat zijn vader een week na de moordpartij ineens in zijn appartement stond en hem met een gebaar duidelijk maakte: mondje dicht. "Mijn eigen vader die me bedreigde, toen stortte mijn wereld in."
En oudere broer Dejan benadrukt hevig snikkend dat het kleine postuur van senior helemaal niets wilde zeggen. Integendeel: "Hij was een machtig man met machtige vrienden."
Maar waar ze aanvankelijk opening van zaken leken te bieden, hielden beide broers weer als vanouds hun kaken op elkaar. Juist op momenten dat het spannend werd, aldus justitie.

Zwijgrecht

En ook het gerechtshof hield ze andermaal voor: willen ze aan levenslang ontkomen, dan zullen ze toch wat moeten zeggen. Zij zijn de enigen die de sleutel in handen hebben. "Ik wens u veel wijsheid toe", aldus Denis.
Want zodra het gaat om de verdwenen moordkleding die ze in de growshop droegen, de verdwenen moordwapens of andere cruciale vragen, zijn beide broers resoluut: zwijgrecht. Soms zelfs nog voordat een vraag kon worden gesteld, klinkt het 'Zwijgrecht'.
De zitting gaat vanmiddag verder met het horen van een getuige.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.