Nieuws

Getuigenverhoren over azc Albergen begin 2024 van start: "Hebben recht om te weten hoe het is gegaan"

Hennie de Haan azc Albergen
Hennie de Haan azc Albergen © Foto RPO / Eric Brinkhorst
De getuigenverhoren over de komst van het asielzoekerscentrum naar Albergen gaan begin volgend jaar van start. De rechtbank in Almelo bepaalde dinsdag dat partijen die betrokken zijn geweest bij de komst van het veelbesproken azc, gehoord moeten worden over mogelijke financiële compensatie. Omwonenden zijn blij met de uitspraak. "Dit geeft recht."
De Stichting Democratisch Recht Noordoost-Twente stapte namens 150 omwonenden van het azc naar de rechter. Ze vragen om financiële compensatie. Die 'zak geld' willen ze, omdat ze naar eigen zeggen lijden onder de komst van het azc. Zo zouden hun woningen en percelen minder waard zijn geworden. De rechter gaf hen gelijk en bepaalde dat er getuigenverhoren moeten komen met de betrokkenen.
"Hoe het werkelijk inhoudelijk is geweest bij de komst van het azc, zal nu helder worden. We hebben recht om te weten hoe het is gegaan", zegt Hennie de Haan, woordvoerder van de omwonenden van het azc, in reactie op de uitspraak. "Laten we eerlijk en open het gesprek aangaan. Dan kunnen we naar iets toe werken en samen verder gaan. Als de communicatie beter was verlopen, hadden we dit niet hoeven te doen."

Toezeggingen door staatssecretaris

Volgens de omwonenden is hen door demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) meerdere toezeggingen gedaan over financiële compensatie. "Nu blijkt dat het anders is bedoeld", zegt De Haan. "Wij zijn met lege handen komen te staan en moeten ons zelf redden met de eventuele schade die is ontstaan. We zijn blij dat dit niet zomaar van tafel is geveegd en de getuigenverhoren kunnen plaatsvinden."
De  kamers in toekomstig azc Albergen
De kamers in toekomstig azc Albergen © Niels Wesselink
Wie in de rechtbank in Almelo door de rechter-commissaris gehoord gaan worden, is nog niet duidelijk. De verwachting is dat het college van burgemeester en wethouders van Tubbergen gehoord gaat worden en mogelijk ook de staatssecretaris van Asiel. De Stichting Democratisch Recht Noordoost-Twente moet binnen twee weken aan de rechtbank opgeven wie zij willen dat er gehoord worden.

Burgemeester

Anko Postma, de nieuwe burgemeester van Tubbergen, heeft volgens De Haan nog geen kennis heeft gemaakt met de omwonenden van het toekomstig azc. "Dat stoort mensen", zegt ze erover. Postma zei eerder dat hij langs wil bij de omwonenden. "En dat zal niet bij één gesprek blijven, daar is echt iets nodig."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.