Nieuws

Lateesha stopte persoonlijke ervaring en frustratie in nieuw nummer: "Nu mag de hele wereld ervan genieten"

Lateesha op het SPUNK-podium
Lateesha op het SPUNK-podium © RTV Oost
Met 255.000 weergaven op TikTok was Lateesha Buitenkamp dit jaar een enorme hit. Ze vertaalde deze zomer het nummer Iris van de Goo Goo Dolls. "Tijdens mijn bijbaantje reed ik veel rond, toen hoorde ik het nummer en dacht ik: dit moet ik gaan vertalen."
"De cover van Iris was mijn allereerste vertaling die ik online ging zetten. Totaal onverwacht werd de video onwijs vaak bekeken", vertelt Lateesha. "Ik kreeg veel reacties van mensen die zeiden dat ik de vertaling uit moest gaan brengen. Dat besloot ik te doen."
"Samen met pianobegeleiding speelde ik het in en bracht ik het uit. Ik probeer ook altijd om de woorden niet letterlijk te vertalen uit het Engels, maar wel te kijken welke klank ze gebruiken in het Engels. Dan zoek ik daar Nederlandse woorden bij die dezelfde klank hebben. Daardoor krijg je hetzelfde gevoel."
De vertaling van Iris is te vinden op Spotify, maar Lateesha speelde het nummer ook live op het SPUNCK Podium:
Lateesha zingt haar vertaling van het nummer Iris van de Goo Goo Dolls.
Binnenkort brengt Lateesha haar eigen muziek uit. Haar nummer eerste nummer Niet mijn taak kwam afgelopen week uit. "Het nummer ontstond uit een persoonlijke ervaring van vroeger en frustratie van binnen, die er op den duur in één keer uit moest. Toen heb ik dat nummer geschreven en er met een producer aan gewerkt. Het ging allemaal heel snel. We hebben het in een korte tijd gemaakt, nu mag de hele wereld er van genieten."

Meezinger

"Niet mijn taak was een nummer waar veel reactie op kwam. Veel mensen herkenden zich in dit nummer. Ik wilde die mensen deel uit laten maken van dit verhaal, hun stem hoorbaar maken. Ik heb mensen gevaagd mee te zingen met een stukje van het nummer en dat op te sturen. Zo heb ik een nummer waar veel verschillende mensen op meezingen."
Lateesha zingt haar nieuwe nummer Niet mijn taak.

Verder in SPUNCK Podium

Modefotograaf Jasper Abels uit Tubbergen is internationaal bekend, onder meer vanwege de fantasie, glamour en schoonheid in zijn werk. In september ging de documentaire Pretty Sorrow, gemaakt door Klaas Hendrik Slump, in première. De docu gaat over het leven en het werk van Abels, met als rode draad het verhaal van zijn broer en zus die zelfmoord pleegden. Abels is blij met het resultaat: "Het geeft heel veel lucht en voelt als een nieuw begin."
Jasper werd een aantal jaren gevolgd voor de docu. Waar hij eerst het idee had dat het vooral over zijn werk en zijn carrière zou gaan, werd snel duidelijk dat het een andere kant op zou gaan. "Na een tijdje merkte ik al wel: ze vinden dit persoonlijke verhaal zo interessant, dat krijgt echt wel de lading zeg maar." Hoe hij, en ook zijn ouders, met de suïcide van zijn broer en zus om zijn gegaan vormt uiteindelijk de basis voor de documentaire.
Jasper Abels over zijn documentaire Pretty Sorrows.
Jasper hoopt dat Pretty Sorrow helpt om het onderwerp suïcide bespreekbaar te maken. "We leven in een tijd waarin internet het grootste communicatiemiddel is. Maar op internet ga je nooit zeggen: hey, ik heb een shit-dag, of ik zit in de knoei. Bij jongeren is suïcide de grootste doodsoorzaak, daar wordt niet zoveel over gesproken. Dat is ook wel bizar."
Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl. Bellen kan ook: 0800-0113.
"Natuurlijk, als het twee keer in de familie gebeurt dan kan je jezelf afvragen of het in de genen zit, of het in de familie zit. Het is wel een thema geweest dat heel erg bij mij past. Ik praat er ook graag open over als het niet goed gaat. Ik luister graag naar mensen die wat te vertellen hebben. Daar is deze film ook wel een beetje voor: om het gesprek te openen. Ik wil laten zien dat het anders kan. Als ik één persoon kan redden met deze uitzending, of met mijn werk in de bladen waarin mijn verhaal naar boven komt, dan is dat voor mij al genoeg. Dat is ook de reden om deze film zo te laten maken."
De documentaire Pretty Sorrow is via deze link te bekijken bij 2Doc.

Een Goed Gesprek

Er is natuurlijk weer een aflevering van Een Goed Gesprek, waarin cabaretier Thijs Kemperink en muzikant Arjan Pronk in hun eigen streektaal praten over verschillende onderwerpen. Nieuwsgierig? Het gesprek staat in onderstaand bericht.
De nieuwe uitzending is via deze link terug te vinden op onze website. En op ons YouTube-kanaal zijn alle video's ook terug te vinden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.