Nieuws

NSC-leider Pieter Omtzigt: nog niet klaar om te onderhandelen met PVV

De partij van Pieter Omtzigt is de grootste in merendeel van de Overijsselse gemeenten
De partij van Pieter Omtzigt is de grootste in merendeel van de Overijsselse gemeenten © Wouter de Wilde | DE WILDE MEDIA
NSC, de partij van Pieter Omtzigt uit Enschede, is niet klaar om te onderhandelen over de formatie van een kabinet. Dat heeft partijleider Omtzigt tegen verkenner Ronald Plasterk gezegd, vertelt hij na afloop van dat lange gesprek aan de verzamelde pers.
Omtzigt ziet nog steeds belemmeringen bij de PVV, onder meer op het gebied van de rechtsstaat. Hij wil dat twee informateurs worden aangesteld die gaan kijken naar overeenkomsten bij partijen. Hoe dat er precies zal uitzien, werd niet duidelijk.
In een brief die Omtzigt aan Plasterk heeft overhandigd, wordt meer duidelijk over het standpunt van NSC. "Wij vinden het van belang dat de PVV eerst ondubbelzinnig aangeeft welke omstreden punten uit haar verkiezingsprogramma niet langer actueel zijn", schrijft de NSC-lijsttrekker in zijn brief. Kort gezegd wil hij weten wat er straks gebeurt met de standpunten, onder meer over de islam, die PVV-leider Geert Wilders in de "ijskast" zegt te zetten.

Oekraïne

Omtzigt ziet ook "politiek-inhoudelijk veel obstakels om met de PVV tot overeenstemming te komen". Hij noemt specifiek de steun aan Oekraïne en het op orde houden van de overheidsfinanciën. NSC verwerpt bovendien "speculaties over een Nexit".
Omtzigt stelt voor om twee informateurs aan te stellen, "die bij alle fracties inventariseren wat de centrale opgaven in de komende jaren zijn". Dit levert volgens hem een beeld op van "prioriteiten, beleidsvoorkeuren en mogelijke meerderheden per thema", waarna naar oplossingen kan worden gezocht. Maar hoe een eventueel nieuw kabinet eruit zal zien, blijft ongewis. Tegenover de pers oppert Omtzigt "een minderheidskabinet of een extra-parlementair kabinet of een zakenkabinet".
Eerder op de dag leek de meest logische optie nog een minderheidskabinet van PVV, NSC en BBB met (gedoog-)steun van de VVD. VVD-voorvrouw Dilan Yesilgöz houdt vol niet in een kabinet te willen stappen, maar een kabinet over rechts wel te willen steunen. Wilders geeft de voorkeur aan een meerderheidskabinet met deze vier partijen, maar sluit ook een minderheidsvariant niet uit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.