Nieuws

Verlieslijdend PEC Zwolle onder vergrootglas van KNVB: "Komende drie jaar sluitende begroting afleveren"

PEC Zwolle heeft afgelopen seizoen 1,8 miljoen euro verlies geleden. Doel is een sluitende begroting de komende jaren.
PEC Zwolle heeft afgelopen seizoen 1,8 miljoen euro verlies geleden. Doel is een sluitende begroting de komende jaren. © ANP
PEC Zwolle heeft vorig seizoen een verlies van iets meer dan 1,8 miljoen euro geleden. Dat staat in het jaarverslag van de club. Als belangrijkste reden voor die rode cijfers noemt de club de degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie. Vorig seizoen boekte PEC Zwolle nog een kleine winst. De netto-omzet daalde vorig seizoen met twintig procent naar 10,7 miljoen euro. PEC Zwolle ligt bovendien onder het vergrootglas van de KNVB vanwege de financiële positie van de club.
De degradatie trok een flinke wissel op de financiële huishouding van de club. De flinke daling van de netto-omzet was daaraan te wijten. Er kwamen minder inkomsten binnen uit sponsoring en catering en ook de inkomsten uit televisiegelden daalden. "De doelstelling om binnen een jaar weer te promoveren naar de Eredivisie zorgde ervoor dat de kosten de baten ver overstegen", schrijft de club in het jaarverslag.
Dat PEC Zwolle binnen een jaar terugkeerde op het hoogste niveau was dus niet alleen een heel mooie, maar ook een heel welkome opsteker.

Goed nieuws

Supporters van de club die moeite nemen het jaarverslag door te nemen, zullen er niet direct vrolijk van worden. Toch was er ook nog wel goed nieuws te melden. Het verlies van 1,8 miljoen euro had nog hoger kunnen uitvallen als PEC Zwolle aan het eind van vorig seizoen niet zo succesvol was geweest op de transfermarkt. De transfers van Thomas van der Belt naar Feyenoord en Younes Taha naar FC Twente brachten 2,3 miljoen euro in het laatje.
PEC Zwolle had zelfs winst kunnen boeken over vorig seizoen als de club ook inkomsten mee had mogen tellen uit de transfers van Thomas Beelen (Feyenoord), Rav van den Berg (Middlesbrough), Dajiro Chirino (CD Castellón), Danique Noordman (Ajax vrouwen) en Gustavo Hamer (Sheffield United). Die leverden 4,5 miljoen euro op. Dit bedrag wordt meegenomen in het jaarrekening over het seizoen 2023/2024.
Supporters komen met adviezen
PEC Zwolle heeft op meerdere fronten advies ontvangen van een comité van aanbeveling, een initiatief van het Zwolsch Supporterscollectief. Een van de adviezen waarmee het comité komt, is de oprichting van een Raad van Commissarissen die de directie controleert. Ook adviseert het comité met een sluitende begroting te komen.
PEC Zwolle verwacht over het lopende seizoen flink betere cijfers te kunnen schrijven. Maar nog niet goed genoeg om de KNVB tevreden te stellen.

Financial Rating System

Dat heeft alles te maken met het Financial Rating System (FRS) dat voetbalbond KNVB hanteert. Krijgt een club vijftien punten of minder in dat systeem dan is die club verplicht een plan van aanpak bij de KNVB aan te leveren met daarin verbeterpunten. Daarnaast moet een betaaldvoetbalorganisatie een zogeheten clubontwikkelscan van de KNVB ondergaan.
De KNVB heeft modellen ontwikkeld waarmee wordt gekeken naar het jaarverslag van afgelopen seizoen en de prognose voor komend seizoen. De voetbalbond komt dan voor PEC Zwolle uit op een puntenaantal van acht, flink onder de kritieke grens die de KNVB hanteert. In het plan van aanpak moet PEC Zwolle uitleggen hoe de club een structurele verbetering van de financiële positie denkt te bereiken.
Als PEC Zwolle op twee opeenvolgende meetmomenten van de KNVB meer dan vijftien punten behaalt in het FRS is de club verlost van het extra toezicht door de voetbalbond.

Sluitende begroting

Waar PEC Zwolle een jaar of vijf geleden nog met ambitieuze plannen kwam, zijn de ambities voor de komende jaren simpel. Doelstelling voor de komende drie seizoenen is het afleveren van een sluitende begroting. Inkomsten en uitgaven moeten in evenwicht zijn. Daarbij is ook een belangrijke rol weggelegd voor de opbrengst van spelersverkopen. De club wil daarnaast de personeelskosten terugbrengen.
Niet alleen sportief ging het PEC Zwolle afgelopen seizoen voor de wind met promotie naar de Eredivisie, ook organisatorisch en zakelijk loopt het steeds beter bij PEC Zwolle, meldt de club. "De businessclub verwelkomde deze zomer al veel nieuwe sponsoren en bovendien haalde de club sterke A-merken binnen, die PEC Zwolle financieel gezien weer helpen bij een van onze andere doelstellingen, waaronder het realiseren van een duurzame begroting met een mooi positief nettoresultaat", aldus de club in het jaarverslag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.