Nieuws

Raalte vindt plek waar komende drie jaar statushouders worden opgevangen

Eén van de gebouwen in de gemeente Raalte waar vanaf januari statushouders opgevangen worden.
Eén van de gebouwen in de gemeente Raalte waar vanaf januari statushouders opgevangen worden. © Gemeente Raalte
Raalte vangt de komende drie jaar statushouders op in de gebouwen het Jachthuis en de Schaapskooi op Park Den Alerdinck in Laag Zuthem. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) huurde de gebouwen de afgelopen twee jaar als isolatie- en quarantainelocatie voor asielzoekers met corona. Sinds april staan de gebouwen leeg. De gebouweigenaar heeft de gebouwen aan de gemeente aangeboden voor tijdelijk gebruik. De opvang van statushouders start in januari.
“We zijn als gemeente verplicht om statushouders te huisvesten", zegt wethouder Alexander Kreule. "Dit zijn vluchtelingen die in Nederland mogen blijven. We voldoen momenteel niet aan onze taakstelling, omdat er te weinig sociale huurwoningen of andere locaties beschikbaar zijn. Daarom hebben we de mogelijkheden voor tijdelijke huisvesting op Park Den Alerdinck verkend.”
“De locatie heeft voor- en nadelen", vult wethouder Gerria Toeter haar collega aan. "Een nadeel is de relatief geïsoleerde ligging. Voordeel is dat de accommodatie zelf leegstaat en statushouders een eigen slaapkamer en sanitair biedt. Daarnaast hoeven statushouders niet langer in een azc te wachten en kunnen ze starten met de inburgering.”
Na een zorgvuldige afweging heeft de gemeente besloten om de locatie met 59 kamers voor drie jaar te huren. Het aantal statushouders varieert en hangt af van de in- en doorstroom. De meeste kamers worden bezet door één persoon. Er is ook een aantal gezinskamers. 
Raalte vindt plek waar komende drie jaar statushouders worden opgevangen

Omwonenden bijgepraat

Begin november al heeft de gemeente de direct omwonenden geïnformeerd over de plannen. Tijdens deze bijeenkomst zijn verschillende aandachtspunten naar voren gekomen. Die heeft de gemeente verwerkt in de plannen en opnieuw met de direct omwonenden besproken. “Ik heb er vertrouwen in dat we statushouders, met de gemaakte afspraken, een goede tijdelijke plek en start in onze gemeente kunnen bieden”, zegt wethouder Toeter.   
Na twee bijeenkomsten met omwonenden heeft het college een besluit genomen over de opvang van statushouders. Dat betekent dat de gemeente het vergunningsproces start. Vanaf begin 2024 kunnen de eerste statushouders op Park Den Alerdinck terecht. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.