Nieuws

In Overdinkel werd een cocaïnewasserij gevonden, maar wat gebeurt daar?

De locatie in Overdinkel wordt ook vanochtend nog zwaar bewaakt
De locatie in Overdinkel wordt ook vanochtend nog zwaar bewaakt © News United / Dennis Bakker
Drugslabs waar synthetische drugs als crystal meth wordt gefabriceerd, die kenden we al in Overijssel. Maar een cocaïnewasserij, zoals gisteren werd aangetroffen in Overdinkel is voor onze provincie een relatief nieuw begrip. De laatste keer was namelijk al ruim tien jaar geleden.
In 2012 werd een soortgelijke wasserij aangetroffen in Onna in de gemeente Steenwijkerland. Het cocaïneproductieproces speelde zich vooral af in de regio's Rotterdam en Den Haag. Maar dat lijkt zich te verplaatsen. Zo werd niet lang geleden net over de provinciegrens in het Drentse Nijeveen, de grootste cocaïneproductielocatie ooit in Nederland ontdekt. Maar wat gebeurt er eigenlijk in zo'n wasserij?

Ongezien door douane

In een cocaïnewasserij wordt cocaïne uit dragermateriaal gehaald, zoals kleding of shampoo. Drugscriminelen in het buitenland verstoppen de drugs in deze producten. Op die manier kan het ongezien de douane passeren en drugshonden slaan er vaak niet op aan. Maar om de coke te kunnen verkopen, moet het verhullingsproces worden teruggedraaid.
Hoe het in zijn werk gaat in een cocaïnewasserij, leggen de collega's van Omroep Brabant uit in onderstaande video:

'De sleutel'

Het omkeerproces is een chemisch proces dat heel nauw luistert. Als het verkeerde recept wordt gebruikt, bestaat het risico voor de criminelen dat een deel van de kostbare coke verloren gaat. Het recept wordt door kenners ook wel 'de sleutel' genoemd. Nadat de coke uit de producten is gehaald, wordt het vaak tot een blok van een kilo geperst.
Zuid-Amerikaanse 'koks' beheersen de receptuur en komen vaak naar de locatie overgevlogen om dat proces te begeleiden. Ook in Overdinkel werden gisteren Colombianen aangehouden.
Voorbeelden waarin coke wordt verstopt zijn kleding, drank, plastic en kartonnen verpakkingen. Producten waar de douane geen argwaan van krijgt.
Uit cijfers van het Nationaal Overzicht Drugslocaties blijkt dat er vorig jaar 17 cocaïne- extractielocaties in Nederland zijn ontdekt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.