Nieuws

Vluchtelingenkinderen stralen bij komst Sinterklaas in azc Almelo

Sinterklaas in het asielzoekerscentrum in Almelo
Sinterklaas in het asielzoekerscentrum in Almelo © RTV Oost / Bart Kieft
Volledig ondergedompeld in een oer-Hollandse traditie genieten enkele tientallen vluchtelingenkinderen donderdagmiddag van Sinterklaas. In het Almelose asielzoekerscentrum wordt uit volle borst meegezongen met Sinterklaas kapoentje. "Hier word ik heel blij van", zegt Lousan Asbreuk.
Asbreuk werkt in het asielzoekerscentrum en begeleidt de kinderen naar de zaal waar het sinterklaasfeest wordt gehouden. Enkele tientallen kinderen worden er getrakteerd op een optreden van het Wolkentheater, met natuurlijk Sinterklaas en zijn pieten in de hoofdrol. Papa's en mama's ontbreken, daarvoor is het zaaltje te klein.

Taal pikken ze snel op

Wat opvalt: de kinderen kennen de klassieke sinterklaasliedjes uit hun hoofd. Lousan Asbreuk enthousiast: "Sommige kinderen zijn nog maar heel kort in Nederland, maar de taal pikken ze altijd heel snel op. Dat leren ze op school en is fantastisch om te zien en te horen. Het is superleuk om te zien dat deze kinderen meedoen met de Nederlandse feesten."
Sinterklaas brengt samen met Stichting Wolkentheater een bezoek aan de kinderen in azc's door het hele land. De stichting organiseert de voorstelling om de kinderen die zoveel ellende hebben meegemaakt wat vreugde te schenken en te laten ervaren hoe het is om weer kind te zijn. De kinderen in de azc's zijn bekend met Sinterklaas en krijgen de kans om zelf deel te nemen aan de voorstelling.

Wolkentheater

Stichting Wolkentheater is opgericht in 1993 door Adrijan Siniša Rakic, zelf een vluchteling uit voormalig Joegoslavië. Hij zet zich in om kinderen met een traumatisch verleden een ontsnapping te bieden uit de dagelijkse beslommeringen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.