Nieuws

117 boeren in Overijssel melden zich vrijwillig voor uitkoopregeling

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP
114 veehouders in Overijssel hebben een aanvraag gedaan voor een van de vrijwillige uitloopregelingen. Vooral varkenshouders en melkveehouders hebben zich gemeld, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Demissionair minister Van der Wal (Natuur) stelde afgelopen zomer twee uitkoopregelingen op. De ene regeling is bedoeld voor piekbelasters. Dat zijn agrarische en industriële bedrijven die veel stikstof uitstoten in natuurgebieden, of in de buurt daarvan.
De andere regeling is bedoeld voor melkvee-, varkens- en pluimveehouders die geen piekbelaster zijn. Voor die laatste regeling sluit morgen de inschrijving.

Vooral varkenshouders

De groep van 114 veehouders in Overijssel die wil stoppen, bestaat uit 54 varkenshouders, 46 melkveehouders, acht pluimveehouders, drie vleeskalverijhouders en zes boeren met meerdere diersoorten.
Hoeveel Overijsselse piekbelasters zich hebben gemeld voor de regeling, wordt uit de cijfers niet duidelijk. Landelijk hebben zich 401 piekbelasters gemeld, schrijft de NOS.

Niet automatisch stoppen

Een aanvraag voor een van de uitkoopregelingen betekent niet automatisch dat het bedrijf ermee stopt. De RVO beoordeelt eerst de aanvragen en bepaalt het subsidiebedrag. Na de aanvraag krijgt de veehouder een voorstel voor de uitkoop. Aanvragen worden ook weleens afgewezen, meldt de RVO.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.