nieuws

Opening vis- en faunapassage Meppel moet biodiversiteit in Wieden en Reestdal vergroten

Langs de A28 bij Meppel is vanmiddag de nieuwe vis- en faunapassage geopend. De passage is belangrijk voor de ecologische diversiteit in de Wieden en het Reestdal.
Voor de landdieren zoals de otter en de das is een betonnen buis de verbinding onder de snelweg door. Voor de vissen is een ondergrondse passage aangelegd, die ook door de kleinere te gebruiken is. 

'Goed voor de vissen zorgen'

"Het is belangrijk dat de vissen weer stroomopwaarts, richting het Reestdal, kunnen zwemmen", zegt dijkgraaf Kool van waterschap Reest en Wieden. Er hoort een grote variatie aan vissen in de beek thuis. "Europa vindt dat we daar goed voor moeten zorgen en wij vinden dat ook." De vissen kunnen nu zonder obstakels tot midden Drenthe zwemmen. 
Ook de otter moet zich door de doorgang meer in het Reestdal gaan laten zien. Het dier staat bovenaan de ecologische piramide in het gebied en hoort er dus gewoon thuis, is de overtuiging. En het maakt recreëren in het gebied spannender. Of de nieuwe vis- en faunapassage ook werkt moet in de toekomst blijken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.