Nieuws

Hoe een 19-jarige man uit Deventer de 'grootste ID-fraude ooit' pleegde

Controle van ID-kaarten door een wachtmeester van de Koninklijke Marechaussee
Controle van ID-kaarten door een wachtmeester van de Koninklijke Marechaussee © ANP
De 19-jarige man uit de regio Deventer die dinsdag werd opgepakt voor grootschalige ID-fraude, verdiende daar tienduizenden euro's mee. Hij ging op zeer professionele wijze te werk. "Hij had er een fulltimejob van gemaakt."
Robert van Kapel van de Koninklijke Marechaussee is er trots op dat ze de verdachte aan hebben kunnen houden. Zo'n zaak als deze zagen ze nog niet eerder.
Hoe een 19-jarige man uit Deventer de 'grootste ID-fraude ooit' pleegde
"We zien geregeld valse identiteitskaarten en onderzoeken de mensen die daarin handelen actief. Maar een 19-jarige man die zó professioneel te werk gaat met eigen apparatuur, dat hebben wij nog niet eerder gezien."

'Je kon er gewoon mee reizen'

Volgens de Koninklijke Marechaussee verdiende de man zeker tienduizenden euro's met zijn handel. "Hij verkocht de ID-kaarten voor zo'n vijftig tot zeventig euro per stuk. Voornamelijk aan minderjarigen", vervolgt Van Kapel. "Via het internet kon je bij hem een bestelling plaatsen."
Kinderen geven hun gegevens aan de verdachte
Robert van Kapel, Koninklijke Marechaussee
Het gaat om enkel Nederlandse identiteitsbewijzen. "Hij maakte die zo professioneel dat je er een auto mee kon huren of mee op reis kon gaan. Dat een 19-jarige van deze handel zijn fulltimejob maakt en zoveel geld weet te verdienen, is echt heel bijzonder."
Hoelang de man al actief was, onderzoekt de marechaussee nog. Hoe ze hem gevonden hebben, wil Van Kapel niet zeggen. Maar duidelijk is wel dat ze lange tijd onderzoek hebben gedaan. "We kwamen hem uiteindelijk via social media op het spoor en zijn toen gaan zoeken. Dat resulteerde uiteindelijk in een aanhouding."

Gevaarlijk voor minderjarigen

"Het klinkt misschien onschuldig", zegt Van Kapel. "Maar die kinderen gaven al hun gegevens aan de verdachte. Dat is ontzettend gevaarlijk, want je weet niet wat er met die gegevens gebeurt."
De kaarten werden voornamelijk door minderjarigen gekocht. Zo konden ze illegaal drank en sigaretten kopen, of binnenkomen op plekken waar een minimale leeftijd geldt.
De 19-jarige man zit nu vast en zal gehoord worden. Daarna zal hij zich waarschijnlijk voor de rechter moeten verantwoorden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.