Nieuws

Zit er goud in de grond bij Nijverdal? Deze goudzoekers dachten van wel

De droom van de goudzoekers in Nijverdal
De droom van de goudzoekers in Nijverdal © Getty Images
Heel even was Nijverdal wereldnieuws, toen in 1901 het verhaal ging dat er goud was gevonden in het zand van Sallandse Heuvelrug. Professionele gouddelvers gingen voortvarend aan de slag met het ontginnen van de enige goudmijn ooit in Nederland.
De goudkoorts begon toen twee hoge heren uit het westen, Hompes en Frank, de trein pakten van Zwolle naar Almelo. In Nijverdal liep de spoorlijn door een uitgegraven ravijn, tussen kale zandhellingen door. De heren keken uit het raam, en zagen het goudgele zand glinsteren in de zon.

Ervaren gouddelvers

In Zuid-Afrika hadden deze heren al ervaring met goudmijnen, dus in de zandlagen dachten ze duidelijk de goudaders te herkennen. Ze lieten wat proefmonsters testen, en jawel, het zand bevatte winbaar goud.
De spoorlijn Zwolle - Almelo, dwars door de toen nog kale zandhellingen van het ravijn
De spoorlijn Zwolle - Almelo, dwars door de toen nog kale zandhellingen van het ravijn © Historische Kring Nijverdal Hellendoorn
De provincie Overijssel verleende de heren een officiële concessie om goud te gaan delven, de enige ooit in Nederland. De mannen namen 25 arbeiders in dienst en trokken met scheppen en kruiwagens de zandheuvels in. De goudkoorts in Nijverdal was een feit.
Bekijk onderstaande videoreportage, waarin we terugblikken op de bijzondere periode in Nijverdal:
Dit is een aflevering van Expeditie NL, een productie in samenwerking met Omroep MAX en alle regionale omroepen. Deze aflevering over goudkoorts in Nijverdal werd afgelopen zomer opgenomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.