Nieuws

Waterschap Drents Overijsselse Delta onthult plannen dijkversterking tussen Zwolle en Olst

Waterschap houdt dijkexcursies op de IJsseldijk tussen Zwolle en Olst
Waterschap houdt dijkexcursies op de IJsseldijk tussen Zwolle en Olst © Waterschap Drents Overijsselse Delta
Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft deze week onthuld wat de plannen zijn met de IJsseldijk tussen Zwolle en Olst. In de komende jaren wordt de dijk over een lengte van 29 kilometer versterkt tegen hoogwater van de IJssel. Wat daarbij komt kijken hebben dijkspecialisten van het waterschap en uitvoerder Boskalis tijdens twee dijkexcursies dinsdag en gisteren toegelicht.
De IJsseldijk versterken: hoe pak je zoiets aan? En wat maakt het zo uitdagend? Welke maatregelen worden er genomen en hoe ga je zorgvuldig om met de natuur en de mensen die rond de dijk wonen?“ Het antwoord op deze vragen konden deelnemers tijdens de dijkexcursies krijgen. De belangstelling was groot. "Het aantal aanmeldingen overtrof onze verwachtingen”, vertelt Wilgert Veldman van het project IJsselwerken. "De twee excursies zaten deze week binnen een dag vol."

Dijk Engelse Werk hoger

Bij Het Engelse werk/Katerveercomplex en Herxen/Paddenpol staat een nieuwsgierig gezelschap op stevige wandelschoenen te popelen meer te leren over de plannen en ontwikkelingen van de dijkversterking. Tijdens de excursie wordt verteld over de plannen met de dijk en waarom de dijk bij het Engelse Werk bijvoorbeeld verhoogd moet worden.
Ook wordt uitgelegd waarom een stuk dijk wordt versterkt met een damwand. Naast gedetailleerde uitleg over de praktische kant van de dijkversterking is er ook aandacht voor het proces. “Er komt nogal wat kijken bij een dijkversterking”, vertelt Veldman. “Bij Het Engelse werk houden we bijvoorbeeld rekening met de bevers die hier in ‘het bosje’ wonen én zorgen we dat vanuit de uitspanning Het Engelse Werk het zicht wordt behouden op de IJssel.”

Fietspad Herxen breder

“Bij Herxen/ Paddenpol is ook een behoorlijke puzzel te leggen. Hier wordt de dijk deels verlegd, maar ook het fietspad breder gemaakt. Ook zorgen we ervoor dat bij hoogwater een toegangsweg open blijft voor de grondeigenaar”, aldus Wilgert.
Dat de expedities naar meer smaken blijkt uit de vele positieve reacties die bij het waterschap binnenstromen. Wilgert: “Mensen vinden het toch interessant en leuk om te weten wat er in hun omgeving gebeurt. Vaak hebben ze geen idee dat er zoveel bij komt kijken."
Voorlopig staan er geen nieuwe expedities meer gepland, maar via de IJsselwerken nieuwsbrief kunnen belangstellenden op de hoogte blijven van de voortgang rondom de verzwaring van de IJsseldijk.
{Infobox: Hoogwaterbeschermingsprogramma
Het project IJsselwerken is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. Hierin werken waterschappen en Rijkswaterstaat samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie ooit in Nederland sinds de Deltawerken. De komende dertig jaar worden in het Hoogwaterbeschermingsprogramma minimaal 2000 kilometer dijken en 500 sluizen en gemalen versterkt.]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.