Nieuws

96-jarige Jan uit Borne zingt nog altijd Sinterklaasliedjes: "Het is prachtig"

Jan Homan zingt de klassieke sinterklaasliedjes het liefst aan tafel in zijn achterkamer.
Jan Homan zingt de klassieke sinterklaasliedjes het liefst aan tafel in zijn achterkamer. © RTV Oost / Bart Kieft
Hij zingt al tachtig jaar bij een koor. Maar als Jan Homan uit Borne oude bladmuziek met sinterklaasliedjes tevoorschijn haalt, is het hek nog steeds van de dam. Uit volle borst en met heel veel plezier zingt hij in zijn eigen huiskamer: "Welkom Sinterklaas".
Een map vol met oude liedjes, Homan mag er maar wat graag doorheen bladeren. En in deze tijd van het jaar stopt hij dan vanzelfsprekend bij een paar klassieke sinterklaasnummers. Om een welkomstlied en een afscheidslied voor de Goedheiligman te zingen, compleet anders dan de huidige sinterklaasliedjes.
In de video zie en hoor je Homan zingen:
Jan Homan uit Borne is bijna 100 jaar oud maar zingt klassieke sinterklaasliedjes nog steeds uit volle borst.
Dat Zwarte Piet ofwel de knecht van Sinterklaas in de huidige sinterklaasliedjes inmiddels taboe is, is de bijna 100-jarige niet ontgaan. "Maar ik vind het helemaal geen discriminatie. Piet was wit en ging door de schoorsteen en werd toen zwart. Tja, wat is dat nou?"
Het weerhoudt Jan Homan er allerminst van zijn sinterklaasliedjes te blijven zingen, veelal aan tafel in zijn achterkamer. Net zoals veel andere oude liederen waarvan hij de bladmuziek nog heeft. "Ik geniet daarvan en ben blij dat ik dit nog kan doen", besluit de 96-jarige.
Een deel van de tekst van het 100-jaar oude welkomstlied voor Sinterklaas luidt: "Welkom, welkom, grijze bisschop, welkom goede kindervriend. Hoe verlangen onze harten naar onze lieve sint. Wat dreef u uit Spanje heen, was uw grootste liefd' alleen?"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.