Nieuws

Drukte bij ANWB door vrieskou, pechhulpmonteur Tom ziet vooral lege accu's

Tom Kerssies/ monteur ANWB pechhulp
Tom Kerssies/ monteur ANWB pechhulp ©Marielle Beumer, RTV Oost
Koude dagen betekent weer drukke tijden voor de mensen bij de ANWB-pechhulp. Kapotte en leeggelopen accu's en bevroren remmen en sloten. Tom Kerssies is een van de monteurs die mensen met pech te hulp schiet. "In negentig procent van alle pechmeldingen lossen we de problemen ter plekke op en zijn mensen superblij dat we gekomen zijn."
Ze zijn er bij de ANWB onderhand ook wel op uitgestudeerd. Zodra de weerberichten vorst voorspellen, worden de werkroosters aangepast en gaan er standaard meer automonteurs op pad. "Ik denk dat we het aantal vandaag in heel Nederland met zo'n twintig procent hebben opgeschaald", zegt Tom.
Samen met de andere ANWB pechhulp-monteurs heeft hij het behoorlijk druk. Maar dat geeft niet. Hij helpt liever, dan dat hij achter een bakkie koffie moet wachten op de volgende klus. "Het kan mij niet druk genoeg zijn", zegt hij, terwijl in de auto de stem van Jannie van de alarmcentrale klinkt, die hem telefonisch naar een klus in Almelo stuurt.
Wij gingen met Tom mee naar een pechgeval:
Vrieskou zorgt voor drukte bij de pechhulp van de ANWB
Hoeveel meer pechgevallen er in Overijssel zijn door de vrieskou, is volgens een woordvoerder niet te zeggen. Landelijk stijgt het aantal meldingen per dag naar zo'n 5000, waar dat er normaal gesproken zo'n 3500 zijn. "Het zijn op koude dagen vooral accuproblemen die we moeten verhelpen", zegt Kerssies.

Accu problemen

En als er een accu stuk is, heeft de ANWB-monteur zes gloednieuwe accu's achterin zijn auto liggen, die hij ter plekke kan gebruiken als vervanging. Naast slechte en kapotte accu's, zijn het vooral bevroren remmen en sloten waarvoor mensen vandaag bellen. "De meeste problemen kunnen we oplossen, in slechts tien procent van de meldingen is er meer aan de hand en moet de auto weggesleept worden naar de garage", zegt Kerssies.
Hij doet het werk al ruim tien jaar met veel plezier. "Hiervoor heb ik in een garage gewerkt, maar als pechhulpmonteur van de ANWB heb je veel vrijheid en dat spreekt me aan. En mensen zijn altijd blij om je te zien, dat maakt het werk leuk."

Slechte accu

Terwijl Kerssies zijn bus behendig de straat in Almelo in manoeuvreert, ziet hij aan het einde van de straat Robert den Ouden staan. Hij is door zijn 80-jarige moeder opgetrommeld om samen met de ANWB-monteur te kijken naar haar auto, die vandaag weigert om te starten. De oude dame zelf zit binnen bij de kachel, want ze vindt het op haar leeftijd veel te koud om buiten in de kou te wachten totdat het probleem gefikst is.
Starten vergt heel veel van een accu met dit koude weer
Tom Kerssies
Na wat testjes blijkt dat de dynamo prima in orde is, maar dat ook hier een slechte accu de oorzaak van het probleem is. De accu kan nog wel opgeladen worden, zodat Den Ouden even later zelf met de auto richting garage kan rijden om een nieuwe accu te halen.
Dit soort startproblemen voorkomen is lastig. "Je kan de accu natuurlijk voor de winter laten testen", zegt Kerssies, "maar vaak is het toch zo dat het probleem zich in de winter in één keer onverwachts voordoet."

Tips

De pechhulpmonteur heeft wel een advies voor mensen met een wat oudere auto: rijd er minimaal één keer per week zo'n twintig minuten mee, om de accu op te laden. "Starten vergt heel veel van een accu met dit koude weer", zegt Kerssies. "Je gebruikt hem niet alleen voor het starten, maar ook voor de verwarming, de voor- en achterruit, en de lampen en de ruitenwissers. Dat neemt alles bij elkaar heel veel spanning en stroom. Dus het is verstandig om minstens één keer per week eventjes een rondje te rijden."
De andere tips die hij voor de winter nog in petto heeft, liggen toch enigszins voor de hand; "Zorg dat je antivries op peil is, dat je de deursloten hebt gesmeerd en dat je de rubbers inspuit met siliconenspray, tegen het vastvriezen van de portieren. Het zijn een paar kleine dingetjes die iedereen zelf kan doen. En waarmee je een hoop problemen 's winters kan voorkomen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.