Nieuws

Mysterieuze getuigen duiken op in strafproces 'kwartetmoord'

Dejan, de intussen overleden vader Camil en Denis A.
Dejan, de intussen overleden vader Camil en Denis A. © Petra Urban
Een opmerkelijke wending in het strafproces rond de viervoudige moord in Enschede. Er blijken zich de afgelopen circa anderhalf jaar alsnog meerdere getuigen bij justitie te hebben gemeld die hebben verklaard dat jongste broer Denis die dag niet heeft geschoten. Maar wie deze getuigen zijn? Hun identiteit blijft vooralsnog één groot mysterie.
Dat bleek vanmiddag in het hoger beroep in deze zaak, waarbij vier mannen in een growshop in Enschede werden doodgeschoten.
Eerder werden hiervoor vader Camil A. en zijn twee zonen Dejan en Denis tot levenslang veroordeeld, maar zij gingen daartegen in hoger beroep. De eerste van meerdere zittingsdagen had vandaag plaats.

Tipje van de sluier

Eerder vandaag lichtten beide broers weliswaar een tipje van de sluier op van wat er die fatale dag zou zijn gebeurd, maar juist op een aantal cruciale vragen deden ze er het zwijgen toe.
Nadat Denis liet weten alsnog een uitgebreidere verklaring te willen afleggen - maar dan uitsluitend achter gesloten deuren - werd op de advocaten na iedereen de gang op gestuurd. Bij terugkomst bleek dat Denis' verklaring vrijwel dezelfde was als die hij eerder tijdens zijn gevangenschap had afgelegd.
Met een belangrijk verschil. Waar Denis eerder liet optekenen dat hij Dejan ook zou hebben zien schieten, kwam hij nu met het verhaal dat hij zijn oudere broer niet met een vuurwapen zou hebben gezien.

Cruciale hiaten

Dejan op zijn beurt vertelde eerder vandaag dat hij en broer Denis pas in de growshop kwamen toen de vier mannen al waren doodgeschoten. Vader Camil zou dat in zijn eentje hebben gedaan.
Ook vader Camil had voor zijn overlijden nog een uitgebreide verklaring laten optekenen, maar uit onderzoek bleek meteen al dat die cruciale hiaten bevatte.
Maar vooral opvallend was dat tijdens het proces ineens een belangrijke getuige ten tonele verscheen. Het ging om een hooggeplaatste officier van justitie van het Landelijk Parket, een onderdeel van het Openbaar Ministerie, die zich bezighoudt met (kroon)getuigen.
Deze OvJ vertelde dat zich meerdere getuigen bij justitie hebben gemeld. Enkele al vóór het overlijden van vader Camil, in de zomer van vorig jaar. Strekking van hun verhaal: de jongste broer Denis heeft niet geschoten die dag.

Speciale bescherming

Er is nog gekeken of de getuigen in de 'kwartetmoord' in aanmerking kwamen voor speciale bescherming zoals bij informanten en kroongetuigen, maar dat bleek niet het geval. Reden voor de officier van justitie om zich in nevelen te hullen over hun identiteit. Omdat hun veiligheid gevaar loopt.
Het gerechtshof en de openbare aanklagers willen echter vooral weten hoe betrouwbaar de informatie is. Immers, wie zou er nog meer iets kunnen weten over wat er die dag in de growshop is gebeurd, behalve de twee broers en hun intussen overleden vader?

Geen roddelpraat

De OvJ wil er slechts over kwijt dat het om hele serieuze informatie gaat en dat het zeker geen roddelpraat uit het criminele circuit is. En dat de informatie uitvoerig is onderzocht en getoetst. Daaruit blijkt dat de verklaringen stroken met informatie in het dossier Litouwen, zoals het onderzoek naar de viervoudige moord heet.
De OvJ beriep zich vanmiddag op zijn verschoningsrecht als het gaat om de identiteit van de getuigen. Zelfs op de vraag om hoeveel getuigen het gaat, wilde hij niet ingaan. Omdat dat hun identiteit kan onthullen.
Nee, het zijn geen opsporingsambtenaren en nee, het was niet een van de twee broers of de overleden vader. Of het wellicht een of meerdere mede-gedetineerden waren willen advocaten weten? "Daar kan ik geen antwoord op geven."
Duidelijk is in ieder geval wel dat het gaat om getuigen die doorgaans niet snel naar de politie stappen en in deze zaak per se niet onder normale omstandigheden wilden getuigen.

Niet onschuldig levenslang

Het duurde pas tot vorige week tot de officier van justitie zich meldde. Hij wachtte zolang omdat hij er rekening mee hield dat beide broers intussen zelf wel met een verklaring zouden komen.
Toen dat niet gebeurde, achtte de OvJ het noodzakelijk zich alsnog te melden. Hij heeft er geen enkel belang bij, maar anders zou een jongeman onschuldig levenslang achter de tralies kunnen belanden, zo betoogde hij.

'Info toetsen'

Gerald Roethof, advocaat van oudere broer Dejan, verzet zich er fel tegen dat de informatie van de anonieme getuigen straks in het hoger beroep wordt gebruikt. In dat geval dreigt zijn cliënt immers opnieuw tot levenslang te worden veroordeeld.
De strafpleiter vindt dat duidelijk moet worden wie de getuigen zijn en dat hun verklaringen moeten kunnen worden getoetst. "En dat kan alleen maar als ik de bron van deze informatie kan horen", aldus Roethof.

Advocaat Denis

Maar ook de verdediging van Denis wil meer duidelijkheid over de getuigen. Hoewel de informatie hun cliënt ervan vrijpleit dat hij de trekker heeft overgehaald, wil ze toch meer opheldering. "De informatie is dermate brisant dat die van belang is voor de waarheidsvinding", aldus advocaat Jeroen Nijboer.

Anonieme setting

Aangezien het verschoningsrecht van de OvJ in het geding is, opperde justitie de mogelijkheid om de getuigen in anonieme setting te kunnen laten horen.
Omdat het gerechtshof ook zelf meer onderzoek wil, is in de loop van vrijdagavond bekend gemaakt dat de zitting van maandag komt te vervallen. Onduidelijk is nog wanneer het hoger beroep wordt voortgezet. Duidelijk is wel dat hiermee het strafproces vijf jaar na dato opnieuw aanzienlijke vertraging oploopt. En dat daarmee het geduld van de nabestaanden, die tot op de dag van vandaag nog tal van vragen hebben, andermaal op de proef wordt gesteld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.