Nieuws

Beste speculaas van Nederland komt uit Tubbergen, bakker deelt klein geheim

Het beste speculaas komt uit Tubbergen
Het beste speculaas komt uit Tubbergen © RTV Oost/Oene Loonstra
Het beste speculaas van Nederland is te krijgen bij bakkerij Koopmans in Tubbergen. Dat blijkt althans uit een wedstrijd van brancheorganisatie Beko. De ingrediënten van de lekkernij deelt bakker Patrick de Vries niet met de buitenwereld, maar hij gaf op Radio Oost wel een klein geheim prijs.
Van de 200 deelnemende bakkers won Koopmans de prijs voor beste speculaas. "We besteden veel aandacht aan het speculaas", vertelt bakker Patrick de Vries. "We zijn er vanaf augustus al mee bezig. Zo bekijken we onder meer verschillende recepturen en kijken we wat de grondstoffen doen."

Smaak, structuur, brosheid

De jury van de wedstrijd lette op onder meer de smaak, structuur, de brosheid en of het speculaas een 'mooi karakter' heeft. De Vries wil zijn recept niet prijsgeven, al geeft hij wel een kleine hint. "Wij draaien de amandel door het deeg heen, waardoor je ook een structuur in het koekje krijgt. Dat doen veel andere bakkers niet."
En de Tubbergse bakker geeft zijn speculaas 'de tijd'. "De meeste bakkers verwerken het speculaas veel te snel, maar bij ons ligt het dagen te rusten. Hoeveel dagen, dat ga ik niet zeggen."

Eeuwige roem

Met 5 december voor de deur, verkoopt de ondernemer veel speculaas. En de prijs die hij heeft gewonnen bij de wedstrijd? Dat is vooral eeuwige roem. "En je wordt er opgewekt door. We kunnen er mooi de decembermaand mee in", zegt De Vries nuchter.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.