Nieuws

Trein- en buskaartjes in Overijssel worden niét fors duurder (en dit is waarom)

Inchecken voor de trein
Inchecken voor de trein © ANP
Een ritje met de bus of de regionale trein in Overijssel dreigde vanaf januari fors duurder te worden. Maar dankzij een miljoeneninjectie vanuit het Rijk, betalen gebruikers van het openbaar vervoer volgend jaar nagenoeg dezelfde prijs voor een ticket als dat ze nu doen.
Een bus- of treinticket voor het regionale openbaar vervoer dreigde bijna twaalf procent duurder te worden. Dat komt vooral doordat de kosten voor brandstof zijn gestegen en doordat buschauffeurs meer zijn gaan verdienen, waardoor de loonkosten omhoog zijn gegaan.
De provincie, die eindverantwoordelijk is voor het openbaar vervoer in Overijssel, zag de tariefstijging met lede ogen aan. Ook reizigersorganisaties trokken diverse keren aan de bel. Met succes, want Overijssel krijgt nu eenmalig 13,3 miljoen euro, om de prijsstijgingen te voorkomen.
"Dat betekent voor Overijssel dat we de prijs voor de kaartjes gelijk kunnen houden en extra kunnen investeren in het openbaar vervoer. Dat is hoog nodig", zegt Martijn Dadema, gedeputeerde mobiliteit in Overijssel.

Personeelstekort

Daarmee zijn overigens niet alle zorgen verdwenen: vervoersbedrijven Arriva en Keolis kampen nog altijd met personeelstekorten. Daardoor vallen nog regelmatig treinen uit, bijvoorbeeld op het traject tussen Enschede en Zwolle, en van Zwolle naar Kampen.
"Hierdoor kunnen vervoerders niet altijd de gewenste kwaliteit leveren. Onze beheerders zien streng toe dat dit tot een minimum beperkt blijft", schrijft de provincie.
Ook over het studentenreisproduct, waarmee studenten met de bus of trein reizen, zijn zorgen. Het Rijk wil een kwart bezuinigen op het reisproduct, waardoor ov-bedrijven straks veel minder geld dreigen te ontvangen. Vanuit bijna alle provincies is er een brandbrief over gestuurd naar Den Haag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.