Betaald voetbal

FC Twente kraakt code Go Ahead Eagles in Deventer

FC Twente heeft het muurvaste slot van De Adelaarshorst weten te halen. De Enschedeërs kwamen tegen Go Ahead Eagles al heel vroeg op voorsprong dankzij Manfred Ugalde. Die marge werd naderhand gestaag uitgebouwd door de ploeg van trainer Joseph Oosting. Het werd 1-3.
Daarmee komt er een einde aan de imponerende thuisreeks van Go Ahead Eagles. De laatste nederlaag op eigen bodem dateerde van januari dit jaar. De Vetkampstraat groeide in de maanden daarna uit tot een onneembare vesting.
Broddelwerk in de Deventer defensie en Enschedese efficiëntie deden deze solide status doen verdwijnen, waarmee FC Twente de aanval van Go Ahead Eagles op plek vier vakkundig pareerde.

Dertig seconden

FC Twente had slechts dertig seconden nodig om voor de eerste keer toe te slaan. Met een leep steekpassje bediende Daan Rots de altijd lopende Sem Steijn. Middels een subtiele voorzet vond de nummer tien vervolgens het hoofd van spits Manfred Ugalde. Iedereen zat amper op zijn plek of de ban was al gebroken in Deventer: 0-1.
Met die luxe en onverwachte uitgangspositie al extreem vroeg op zak kon FC Twente ietwat achterover leunen. Daarmee ging er al in de eerste minuut een streep door het plan van Hake, die met supersub Sylla Sow in de basis het elftal van Joseph Oosting wilde slachten in de vaak grote ruimte achter de laatste lijn van de Tukkers. De praktijk etaleerde nu het omgekeerde.

Succesvolle driehoek

Zo bleek de Twentse driehoek Rots-Steijn-Ugalde deze middag een succesvolle formule in De Adelaarshorst. Halverwege het eerste bedrijf was het andermaal Rots die een aanval opzette. Dit keer stuurde hij Ugalde de diepte in. De Costa Ricaan zette vervolgens simpel zijn dramatisch spelende bewaker Jamal Amofa opzij, waarna Steijn als eindstation fungeerde en met zijn negende (!) van het seizoen de 0-2 aantekende.
Waar Go Ahead Eagles in eigen huis normaliter een garantie is voor spektakel, stelde het elftal van Hake zondag flink teleur. Edvardsen was namens de thuisploeg nog het dichts bij een doelpunt. Zijn kopbal ging echter ruim naast het doel van Unnerstall.
Go Ahead Eagles had zondagmiddag geen antwoord op de FC Twente-driehoek Sem Steijn, Daan Rots en Manfred Ugalde (vlnr)
Go Ahead Eagles had zondagmiddag geen antwoord op de FC Twente-driehoek Sem Steijn, Daan Rots en Manfred Ugalde (vlnr) © Orange Pictures

Amofa

De Deventenaren mochten daarbij ook nog eens niet klagen over de arbitrage. Amofa 'voorkwam' met een handsbal een vrije doortocht van Steijn, maar scheidsrechter Van der Eijk en VAR Van den Kerkhof lieten het ontnemen van een scoringskans ongestraft.
Als de scheids het niet doet doe ik het wel, zal Hake ongetwijfeld gedacht hebben in de rust. Amofa werd uit zijn lijden verlost en bleef achter de kleedkamer. In de hoop op wat meer schwung in het spel van Go Ahead Eagles kwamen ook Bobby Adekanye en Enric Llansana binnen de lijnen.
Go Ahead Eagles-verdediger Jamal Amofa (l) had zijn handen vol aan FC Twente-spits Manfred Ugalde
Go Ahead Eagles-verdediger Jamal Amofa (l) had zijn handen vol aan FC Twente-spits Manfred Ugalde © ANP

Aansluitingstreffer

Met het vizier gericht op de fanatieke aanhang probeerde Go Ahead Eagles er in de tweede helft nog wat van te maken. En kansen kwamen er voor het oog van de B-Side. Willumsson en ook Kuipers doken op in kansrijke positie, maar lieten aanvankelijk na Unnerstall te kloppen. Die eer was besteed aan Llansana. Met een droge volley noteerde hij in minuut 71 de aansluitingstreffer.
Zodoende ontbandde de wedstrijd alsnog. Gesteund door haar trouwe fans ging de equipe van Hake op jacht naar de gelijkmaker. Het bleek echter een opleving van wel heel korte duur, want het opportunisme verdween niet veel later als sneeuw voor de zon.

Schlemiel

Llansana had slechts een handvol minuten nodig om zijn status van goudhaantje om te turnen naar schlemiel. Een kansloze poging om Unnerstall van 35 meter te kloppen werd de inleiding van een lesje counter-doe-je-zo. Rots maakte dankbaar gebruik van het balverlies van Llansana en zette Taha oog in oog met doelman De Lange. De invaller faalde niet en stifte FC Twente naar de zege.
Dankzij reddingen van Unnerstall in de slotfase bleef het daar ook bij in Deventer en moet het wel heel raar lopen willen de Tukkers Europees voetbal nog mislopen.
De beslissing in de wedstrijd, als Taha er 1-3 van maakt
De beslissing in de wedstrijd, als Taha er 1-3 van maakt © ANP

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.