nieuws

Vluchtelingen uit azc Azelo helpen mee bij het maken van jassen voor daklozen

Op Zuidkamp, bij de voormalige vliegbasis Twenthe, helpen vluchtelingen uit het azc in Azelo mee bij het maken van zogenoemde sheltersuits. Dat zijn jassen met een afritsbare slaapzak.Â
De pakken zijn vorig jaar bedacht door modeontwerper Bas Timmer uit Enschede. Hij wilde de jassen toen uitdelen aan daklozen om de koude winter door te komen. Nu worden ze ook gemaakt voor dakloze vluchtelingen. Elke dag komen asielzoekers uit het azc in Azelo met een busje naar Enschede om te helpen. 

Vakmensen

"Het azc benaderde ons dat ze vakmensen hebben die altijd in de confectie hebben gewerkt", zegt Timmer. "Ze willen graag wat doen maar in het azc zaten ze eigenlijk alleen maar te wachten. Nu helpen ze ons hier elke dag." 
Er zijn inmiddels duizend pakken gemaakt. "Dat verdelen we fifty-fifty onder de daklozen in Nederland en vluchtelingen in verschillende kampen, zoals Turkije", zegt Timmer.

Slaapzakken op

Zijn compagnon Alexander de Groot voorziet wel problemen met de levering van slaapzakken. "Het probleem in de huidige vluchtelingencrisis is dat veel producenten van slaapzakken is gevraagd om oude slaapzakken in te leveren. Daardoor kunnen wij ze niet meer ophalen. Ze zijn echter wel een cruciaal onderdeel van ons pak." Hij roept iedereen op om slaapzakken te doneren. "Wel graag gewassen", benadrukt De Groot.
Bekijk ook het dossier 'Vluchtelingen'.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.