Jagers en restaurants willen regionale koelcel voor vers wild

Er moet een betere samenwerking komen tussen jagers en de Overijsselse restaurants. Dat vinden de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging en de restaurants van ketenorganisatie Euro-Toques.Â

Op dit moment eten jagers nog vaak hun eigen geschoten wild zelf op en delen ze het met vrienden. Maar er is genoeg wild beschikbaar dat restaurants best in hun keuken zouden willen gebruiken, alleen moet dat beter georganiseerd worden.

Regionale koelcellen

Bestuurslid Rob Franken van Euro-Toques pleit nu in een interview met RTV Oost voor een regionale koelcel, waar de jagers hun geschoten wild naartoe kunnen brengen. "Aangesloten restaurants ontvangen dan bijvoorbeeld een appje en kunnen het verse vlees vervolgens ophalen. Dan loop je natuurlijk de kans dat er honderd eenden hangen, terwijl je eigenlijk hert wil. Nou ja, dan heb je die dag geen hert op de kaart staan, maar de gasten krijgen wel een stukje echt vers wild voorgeschoteld. Eerlijker dan dat kun je niet zijn lijkt me."

Wild het hele jaar rond

Bjorn van der Veen van de Koninklijke Jagersvereniging ziet wel wat in het idee. "Als jagers leveren we al veel wild aan restaurants, zeker rond de feestdagen wanneer de wilddiners geserveerd worden. Alleen zouden wij graag het hele jaar met restaurants samenwerken. Zo moeten er ieder jaar steeds meer ganzen geschoten worden, vanwege de schade en overlast die ze veroorzaken. Nederland biedt ons dat, laten we er dan met z'n allen ook van genieten."

Of en wanneer de regionale koelcellen er komen is nog niet duidelijk. Rob Frank van Euro-Toques: "Die koelcellen komen er natuurlijk niet voor niks, daar zijn best nog wel wat kosten aan verbonden. En die vraag ligt nog open: wie gaat die dingen betalen?"

Meer over dit onderwerp:
jacht culinair natuur Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren