Nieuws

Speelgoedbank Twente ziet meer mensen voor pakjesavond: "Kinderen willen iets in hun schoen"

Lieneke Bolhuis,voorzitter van de Speelgoedbank Twente in Almelo
Lieneke Bolhuis,voorzitter van de Speelgoedbank Twente in Almelo © RTV Oost
Bij speelgoedbanken in het land is het vlak voor Sinterklaas drukker dan in voorgaande jaren. Dat merkt ook voorzitter Lieneke Bolhuis van Speelgoedbank Twente in Almelo. "Mensen die vorig jaar uit schaamte niet bij ons aan durfden te kloppen voor tweedehands speelgoed, zetten die stap nu wel."
Het afgelopen half jaar kwamen bijna twee keer zoveel kinderen over de vloer van de Speelgoedbank om tweedehands speelgoed uit te zoeken. Dit omdat de prijzen voor nieuw speelgoed de pan uit rijzen. “We merken zeker dat het in de aanloop naar Sinterklaas nog drukker dan anders is", signaleert Bolhuis.
De Speelgoedbank Twente ziet dit jaar vooral nieuwe klanten, die misschien eerder de stap nog niet wilden zetten om tweedehands speelgoed te kopen. Maar ze voelen zich genoodzaakt de drempel over te gaan omdat alles duurder wordt, zet Bolhuis . "Je wilt je kinderen toch cadeautjes geven met pakjesavond. Dat ze ook iets van Sinterklaas krijgen en ze iets in hun schoen hebben zitten. Dat kinderen voelen dat ze er ook bij horen."

Bezuinigen op speelgoed

De voorzitter van de Speelgoedbank ziet dat het voor ouders steeds ingewikkelder wordt om duur speelgoed te kopen. "Het is überhaupt al moeilijk om elke maand rond te komen. Het eerste waar je op gaat bezuinigen is speelgoed. Dat is één van de eerste dingen."
De Speelgoedbank Twente kan mensen die ondanks een gebrek aan geld tijdens de feestdagen toch wat willen geven een goede oplossing bieden. "We hebben gebruikt speelgoed, maar we hebben ook nieuw speelgoed. We hebben bedrijven die ons speelgoed doneren. Maar we zijn voorstander van tweedehands speelgoed, omdat speelgoed gewoon ook een tweede leven mag hebben. Daar is niks mis mee. Maar het moet wel goed zijn, natuurlijk."

Puzzels leggen

Ingebracht speelgoed wordt gecontroleerd voordat het in de schappen komt te liggen, aldus Bolhuis. Elk stukje gaat eerst door de handen van vrijwilligers om te kijken of alles nog klopt en werkt. Zo worden puzzels bij de Speelgoedbank eerst helemaal gelegd, om te kijken of er geen stukjes ontbreken. Daarna mag het pas de deur weer uit.
De drukte bij de Speelgoedbank Twente zet zich door tot de kerst, daarna wordt het wat rustiger. Bolhuis: "De eerste weken van januari valt het wat stil, maar daarna trekt het weer aan en gaat de aanloop als vanouds. Maar wat we ook merken is dat in januari kinderen spontaan nieuw speelgoed naar ons brengen. Ze zeggen dat ze zoveel hebben gehad dat ze graag wat speelgoed willen geven voor andere kinderen. Dat zijn de mooiste momenten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.