Nieuws

Zo zorgt visser Stefan ervoor dat er ook in de toekomst nog wat te vissen valt in de Wieden

Stefan is een van de laatste palingvissers in dit gebied
Stefan is een van de laatste palingvissers in dit gebied © Jolande Verheij
Ooit was de Kop van Overijssel een waar paradijs voor palingvissers. Rond 1900 waren er zo'n driehonderd, nu zijn er nog drie. Stefan Lok uit Belt-Schutsloot is één van hen. Hij doet er alles aan om te voorkomen dat hij de geschiedenis in gaat als de laatste palingvisser van Overijssel.
Zo op het oog zien de Wieden er nog net zo uit als dertig jaar geleden: de meren, de rietvelden en smalle veenslootjes. Het is de wereld waarin Stefan opgroeide en het ambacht leerde van zijn vader en opa. Maar onder water is die wereld totaal veranderd.
Wij gingen met hem het water op. De tekst gaat verder onder de video.

Plaag onder water

Eén van de grote boosdoeners is de Amerikaanse rivierkreeft. "Ik denk dat ik een jaar of twintig geleden de eerste kreeft in mijn fuiken vond", zegt Stefan. "Vroeger zaten mijn fuikjes langs de oevers vol met allerlei verschillende soorten zoals baarsjes, blankvoorns en brasems. Noem maar op, van klein tot groot. Nu is soms 90 procent rivierkreeft, het is echt een plaag."
Daarom werkt Stefan ook mee aan onderzoeken naar de visstand en wil hij helpen met het terugdringen van de Amerikaanse rivierkreeft. Zo is Stefan inmiddels niet alleen visser, maar ook natuurbeheerder onder water.
De Amerikaanse rivierkreeft is een grote bedreiging voor de natuur
De Amerikaanse rivierkreeft is een grote bedreiging voor de natuur © RTV Oost Jolande Verheij

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.