Nieuws

Dodelijke steekpartij in Dedemsvaart: OM eist bijna negen jaar cel bij het hof

Henk Veldsink werd doodgestoken aan de Beatrixstraat in Dedemsvaart.
Henk Veldsink werd doodgestoken aan de Beatrixstraat in Dedemsvaart. © Persbureau Meter
Het Openbaar Ministerie eist bijna negen jaar cel tegen de 52-jarige Jan S. voor het doodsteken van zijn buurman Henk Veldsink in Dedemsvaart, in 2018. Hoewel S. in eerste instantie werd vrijgesproken, besloot het gerechtshof in hoger beroep dat er toch sprake was van doodslag. Vandaag maakte het OM de strafeis bekend.
In 2018 escaleerde het in Dedemsvaart tussen Jan S. en Henk Veldsink. Tijdens een verhitte confrontatie in de woning van Jan stak Hagenaar S. zijn voormalige vriend Veldsink dood met een groot keukenmes. Het OM wilde de verdachte een celstraf van negen jaar opleggen, maar S. werd in eerste instantie niet veroordeeld: volgens de rechtbank handelde hij uit noodweer.
Twee jaar later zette het gerechtshof in een hoger beroepszaak aangespannen door het OM een streep door deze beslissing van de rechtbank. Volgens het hof stond het gebruik van het koksmes niet in verhouding tot hoe Veldsink zich die avond gedroeg. S. kreeg uiteindelijk een celstraf van negen jaar opgelegd door het hof. In maart van dit jaar bevestigde de Hoge Raad het arrest.

Strafeis

Omdat Jan S. in cassatie ging tegen dit vonnis, werd de inzendingstermijn overschreden. Hierdoor moet het hof zich opnieuw buigen over de hoogte van de straf. De inhoud van de zaak staat al vast: het is een feit dat S. de gevangenis in moet. Maar de Hagenaar is tot aan de uitspraak nog steeds op vrije voeten, iets wat de nabestaanden van Henk Veldsink maar moeilijk kunnen verkroppen.
Het OM brengt vandaag opnieuw een strafeis naar voren tegen S. De advocaat-generaal eist een gevangenisstraf van acht jaar en tien maanden. Dat is twee maanden korter dan de eis in het hoger beroep.

Zwakke gezondheid

De Hagenaar heeft zich neergelegd bij het feit dat hij de gevangenis in gaat: "Zo realistisch ben ik", vertelt hij de rechter. Hij benadrukt wel dat zijn zwakke gezondheid betekent dat hij een celstraf niet gaat overleven: "Mijn longen zijn gewoon op, als u mij vertelt dat ik nog negen jaar te leven heb, dan krijgt u van mij een dikke kus, want dat gaat echt niet meer gebeuren."
Het slachtoffer, Henk Veldsink
Het slachtoffer, Henk Veldsink © Facebook
Advocaat Job Knoester, die Jan S. bijstaat, vindt dat een celstraf van bijna negen jaar veel te veel is en vraagt de rechtbank dan ook nog eens goed te kijken naar de hoogte van de straf. Hij zegt dat zijn cliënt die bewuste avond heeft gehandeld uit zelfverdediging en vindt daarom negen jaar cel niet op zijn plaats: "Eigenlijk vind ik de helft al te veel", aldus Knoester.
Het gerechtshof in Arnhem doet op 18 december uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.