Nieuws

Boeren noemen overheid 'onbetrouwbaar' na niet nakomen afspraken eco-regelingen

Gerald Hemstede, melkveehouder Stegeren
Gerald Hemstede, melkveehouder Stegeren © RTV Oost/Chantal Everaardt
Melkveehouder Gerald Hemstede uit Stegeren begrijpt niet waarom er, tegen de afspraken en beloftes in, minder geld wordt uitgekeerd voor zogeheten eco-diensten. "Blijkbaar willen teveel boeren groen werken en is ineens het subsidiegeld op. Dit had je als overheid kunnen zien aankomen, in juni was het al bekend. Wij investeren allemaal in andere bedrijfsvoering, nu mag ik blij zijn als ik de kostprijs eruit haal."
Boos is hij zelfs een beetje, de jonge boer. Samen met zijn vader zit hij in de maatschap en daarnaast werkt hij als zzp'er bij andere boeren. Ook is hij actief bij allerlei overleggen met de provincie over de mogelijkheden voor boeren in het gebied bij Ommen.
"Wij hebben een stal met zo'n 110 melkkoeien, een familiebedrijf. De werkzaamheden die ik er naast doe, het bestuurswerk wat mijn vader doet, zo zetten wij het eigenlijk rond. Aan duurzaamheid doen we ook, we kiezen voor bredere bufferstroken en hebben deels een potstal voor vaste mest. Je doet als boer je best."

Belofte maakt schuld

Hemstede snapt dan ook niets van de mededeling dat er te weinig geld lijkt te zijn in het potje 'eco-regelingen' van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, het GLB. Boeren die maatschappelijke en groene diensten in hun bedrijfsvoering toepassen, kunnen hiervoor een subsidie krijgen. "De meerkosten van de maatschappelijke opgaven voor versterken van natuur en klimaat komen bijna niet uit de markt, als bedrijf maak je keuzes. Ik kan mais of voederbieten telen voor mijn koeien, maar kies voor extra brede bufferstroken om de biodiversiteit te vergroten. Daar mag ik geen mest uitrijden en groeit geen voer. Als je dit met elkaar wilt, dan moet je als overheid niet terugkomen op gemaakte afspraken en zorgen dat het beloofde geld beschikbaar is."

Kwalijk

Voor de verkiezingen is demissionair minister Piet Adema van Landbouw in het gebied op werkbezoek geweest. "Daar vertelt hij dat hij achter de jonge boeren staat, dat er een beter verdienmodel moet komen voor de agrarische sector en een maand later komt er een brief dat er niet genoeg geld is. Ik vind dat heel kwalijk."
Boer Gerald wordt zelfs een beetje emotioneel als hij het vertelt. "Zo kun je toch geen vertrouwen scheppen, wanneer is het goed genoeg? Als wij met elkaar willen dat boeren duurzamer werken, zullen we er allemaal aan bij moeten dragen. Nu ligt alles op het bordje van de boer en de portemonnee is een keer leeg. Dit is onbetrouwbaar en ik word er echt een beetje boos van."
Melkveehouder Gerald boos over niet nakomen afspraken overheid
Na de bekendmaking van de voorlopige bedragen voor de eco-regelingen stak een storm aan kritiek op. Boerenbelangenorganisatie LTO en het NAJK, de organisatie voor de jonge boeren, zijn ook teleurgesteld. "Jonge boeren zijn zeer boos, gefrustreerd en gedemotiveerd door deze aanzienlijke verlaging. Het voelt als een steek in de rug. Dit is onacceptabel en voedt het wantrouwen in de overheid."
De minister kwam met een reactie op de kritiek, maar ondanks de toezegging van Adema dat hij in Brussel zal blijven pleiten voor een ruim budget heeft het vertrouwen een knauw gekregen. Dat beaamt ook Gerald Hemstede.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.