Nieuws

De vaderlandse parlementaire kerstboom komt voor tiende keer uit het Kuinderbos; volgende week in Tweede Kamer

Boswachter Harco Bergman heeft de klus geklaard, de kerstboom voor de Tweede Kamer is zojuist doorgezaagd
Boswachter Harco Bergman heeft de klus geklaard, de kerstboom voor de Tweede Kamer is zojuist doorgezaagd © RTV Oost / Bart Kieft
Een parlementaire jubileumboom. Zo zou je de kerstboom voor de Tweede Kamer kunnen noemen. Vanmiddag werd het exemplaar voor het tiende jaar op rij afgezaagd in het Kuinderbos, op de grens van Overijssel en Flevoland. En vanaf begin volgende week is ie in volle glorie te aanschouwen in het tijdelijke Tweede Kamergebouw in Den Haag. "Ja, daar glim ik wel een beetje van."
Boswachter Harco van het Kuinderbos zaagt voor de tiende keer de kerstboom voor De Tweede Kamer
Beter gezegd: boswachter Harco Bergman van het Kuinderbos straalt van oor tot oor als hij voorgaat in het bos, zijn bos. Vanuit de beheershut volgen we de four-wheel drive en de tractor op zoek naar de fijnspar die verkozen is. "Ik heb 'm afgelopen zomer al zien staan, dus het zoeken is niet de grootste klus", zegt Bergman.

Bijzonder bosperceel

Op een bijzonder bosperceel, ongeveer een kilometer van de boswachtershut, wordt het gekozen exemplaar gespot. Het is een stuk bos waar jaarlijks sparren voor de kerst worden gekapt omdat er hoogspanningskabels overheen lopen. Bergman: "Daarom moeten we ze kort houden."
De kerstboom voor de Tweede Kamer is gespot, boswachter Harco (in het oranje) staat eronder
De kerstboom voor de Tweede Kamer is gespot, boswachter Harco (in het oranje) staat eronder © RTV Oost / Bart Kieft
De boom wordt gemerkt met de plaats van afkomst voordat de motorzaag zijn werk doet. "De opdracht was dit keer een boom die niet te breed is, omdat de toegang tot het tijdelijke Tweede Kamergebouw vrij smal is. De takken moeten ook buigzaam zijn en de boom niet te groot", zegt Bergman als hij omhoog kijkt. "Negen meter ongeveer, denk ik dat deze is."
Dat het om het tiende exemplaar in evenzoveel jaar gaat, vervult Bergman met trots: "Het is al de dertigste boom van Staatsbosbeheer en de tiende boom vanuit het Kuinderbos. Dat geeft wel een speciaal gevoel, ja."

Begin volgende week in Tweede Kamer

Als de fijnspar is geveld en het geluid van de motorzaag is verdwenen, vertelt de boswachter nog over het transport naar Den Haag. Eerst vanuit het bos met een tractor die speciaal geprepareerd is met een houtklem aan de achterzijde. De afgezaagde fijnspar wordt daarmee opgetild en vervolgens het bos uitgereden.
De boswachter, ten slotte: "Daarna brengt een vrachtwagen de boom vrijdag naar Den Haag, zaterdag wordt-ie opgetuigd en volgende week kunnen we allemaal op de foto met een prachtig aangeklede boom uit het Kuinderbos."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.