nieuws

Burgerinitiatief wil elektrische busjes in het centrum van Deventer

Oplaadpunt voor elektrische auto's
Oplaadpunt voor elektrische auto's
Voor een euro per rit met een busje door het centrum van Deventer. Als het aan het burgerinitiatief ‘Busvervoer Deventer Binnenstad’ ligt, wordt dat binnenkort werkelijkheid. Dat meldt Deventer Centraal.Â
Na een haalbaarheidsonderzoek willen de initiatiefnemers begin 2016 starten met een pilot waarbij twee elektrische busjes rijden door het centrum.
De vervoersdienst is bedoeld voor ouderen en mensen met mobiliteitsproblemen, toeristen en langparkeerders, maar ook voor andere bezoekers aan de binnenstad. De behoefte binnen die doelgroepen is hiervoor aanwezig, blijkt uit het haalbaarheidsonderzoek dat onlangs werd gehouden.

Twee routes door het centrum

Het vervoersplan omvat twee lijndiensten die van maandag tot en met vrijdag vanaf 08.00 tot 20.00 uur worden uitgevoerd. De busjes moeten het gat vullen dat sinds juni 2014 is ontstaan toen het centrumbusje van Syntus aan zijn einde kwam.
Dat busje werd gesubsidieerd door de provincie en gemeente, maar dat zou bij het nieuwe initiatief niet nodig zijn. Althans, slechts eenmalig. Om op te starten wordt twee keer 65.000 euro gevraagd van de overheidsinstanties. Daarna zou er volgens de begroting zelfs 4.750 euro winst worden geboekt met de verkoop 20 dagkaarten (a 4 euro) en 30 ritkaarten (a 1 euro) per dag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.