Nieuws

Rob Harmeling verruilt wielerpak voor smoking: film over wielerploeg Tour de Tietema-Unibet in première

Rob Harmeling fietste 1.200 kilometer voor het goede doel
Rob Harmeling fietste 1.200 kilometer voor het goede doel © RTV Oost / Ties van der Heide
Als de wielerploeg ergens aan begint, dan gaat de ploeg ervoor. De renners hebben ambities, spreken hun dromen uit en jagen die vervolgens ook na. De renners dromen groots, zonder concessies te doen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de première van de film Tour de Tietema vanavond niet in zomaar een kantine of een bioscoopzaaltje is te zien, de film gaat in première in het AFAS Circustheater.
Een bodempje leggen. Da's niet alleen belangrijk voor een wielerwedstrijd, ook voor een spannende gebeurtenis als vanavond zijn koolhydraten meer dan welkom, vertelde ploegleider Harmeling gisteravond vanachter een bord lasagne. "Wielrennersvoer, een beetje koolhydraten en die zijn we ook wel nodig want voordat de film begint moeten we het podium op en worden we geïnterviewd. Door de zenuwen verbranden we dan wel een beetje suikers denk ik."

Draaiende camera's

Vanavond zien 1800 mensen hoe de renners van Tour de Tietema-Unibet, de wielerploeg die vorig jaar is opgericht door YouTuber en wielrenner Bas Tietema uit Zwolle, het eerste jaar heeft beleefd. Het afgelopen seizoen werden alle belevenissen vastgelegd op camera's die continu draaiden. Tijdens alle koersen, bij zakelijke besprekingen, tijdens hoge pieken en bij diepe dalen. Van het promoveren en daarmee bereiken van de Pro Continentale Status tot valpartijen en de boodschap van Tietema die in september meldde te stoppen als wielrenner.
"Het is allemaal te bewonderen", vertelt Harmeling. "Wat we allemaal doen, uitspoken en proberen. We jagen onze dromen na. Dat doen we met vallen en opstaan en dat is af en toe best wel breekbaar. Je ziet hoe een seizoen eruit ziet en hoe een renner van een ernstige valpartij weer probeert een wielrenner te worden. Het laat zien hoe we een wedstrijd hebben gewonnen, maar ook hoe we volledig door het ijs zijn gezakt. Want er is ook wel eens iets niet gelukt. We hebben met Tour de Tietsma wel grote dromen, maar dat wil niet zeggen dat je ze altijd haalt."

Mooie dag

Al die dromen en of ze het afgelopen seizoen zijn uitgekomen of niet, zijn in de film te zien. Vanavond voor het eerst in het AFAS Circustheater, op groot scherm. "Dat is best wel indrukwekkend", erkent de ploegleider. "En het past ook wel bij Tour de Tietema, gewoon uitspreken wat je dromen zijn."
En dan die dromen ook nog eens najagen, ook dat is best bijzonder stelt Harmeling. "Dit is echt een mijlsteen. We zeggen in de ploeg voor aanvang van een wedstrijd altijd dat vandaag een mooie dag is. Een dag om te koesteren. En vandaag is het er weer zo een."

Inspireren

Weer een mooie dag dus. Voor de wielerploeg en voor de fans van Tour de Tietema. "Er zit van jong tot oud in de zaal. Dat is zo mooi. De leeftijd van de fans gaat van 6 tot 60-plus." De eerste dagen dat de camera's draaiden, dacht Harmeling dat de sportieve prestaties en belevenissen van zijn ploeg alleen jonge mensen inspireerden. "Jongeren die willen gaan wielrennen. Maar de meeste fans zijn tussen de 35 en 45. De gemeenschappelijke deler is dat al die mensen het gewoon leuk vinden om te zien hoe een team probeert samen te werken en iets te bereiken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.