Nieuws

Omtzigt laat zich nu zelf in de papieren kijken: 'Niet in PVV/NSC/BBB'

Aantekeningen Omtzigt zichtbaar na gesprek met verkenner
Aantekeningen Omtzigt zichtbaar na gesprek met verkenner © ANP
Toch best een opmerkelijk tafereel: Pieter Omtzigt, de man van de aantekening 'functie elders', laat zich nu zelf in de papieren kijken. De NSC-leider is gefotografeerd met aantekeningen onder zijn arm. Daarop is 'Ondergrens' en 'Niet in PVV/NSC/BBB' te lezen. Omtzigt meldt dat het 'niet de bedoeling was dat ze zo zichtbaar waren'.
Dat Omtzigt bezwaren ziet in een samenwerking met de PVV, heeft hij meermaals aangegeven. En vandaag maakte hij dat nogmaals wereldkundig. Niet mondeling, maar schriftelijk. De NSC-leider stond na afloop van zijn gesprek met verkenner Ronald Plasterk de pers te woord met een vel papier onder zijn arm. Daarop is het woord 'Ondergrens' duidelijk te lezen. En: 'Niet in PVV/NSC/BBB'.
Artikel gaat verder onder de foto.
De aantekeningen van Pieter Omtzigt
De aantekeningen van Pieter Omtzigt © ANP
Dat uitgerekend Omtzigt zo met zijn papieren omgaat, is saillant. Twee jaar geleden was het de toenmalige verkenner Kasja Ollongren die Nederland een blik in haar aantekeningen wierp. "Positie Omtzigt, functie elders", was duidelijk te lezen. Het leidde tot het aftreden van de verkenners. Dat het nu uitgerekend Omtzigt is, die zich in de papieren laat kijken, is opmerkelijk.

Forse kritiek

Omtzigt schrijft op X dat het niet de bedoeling was dat de aantekeningen, die hij voorafgaand aan het gesprek met Plasterk heeft opgeschreven, zo zichtbaar waren. "Ze zijn trouwens gewoon in lijn met de inzet van de brief die ik vorige week namens Nieuw Sociaal Contract aan de verkenner overhandigd heb. (Harde grens; zin over minderheidskabinet.) De aantekeningen hebben ondertussen wel een bestemming elders gekregen."
De reacties op Omtzigts actie, eveneens op X, zijn bijzonder kritisch. Van "Juist jij had beter moeten weten" en "Spelletjes hebben we genoeg gezien. Dom dat jij dit nu ook doet" tot "Omtzigt is gekozen op de belofte van een nieuwe bestuurscultuur, maar 12 dagen na de verkiezingen blijkt dat Omtzigt ons alleen oude politiek voorschotelt".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.