Nieuws

Zwolse stadsbakker wordt Kamerlid: "Ik kan nu uitslapen"

Arend Kisteman verruilt zijn bakkerij voor een plek in de Tweede Kamer
Arend Kisteman verruilt zijn bakkerij voor een plek in de Tweede Kamer © RTV Oost
De Zwolse stadsbakker Arend Kisteman verruilt de bakkerij voor een plek in de Tweede Kamer. De Zwollenaar wordt vandaag als nieuw Kamerlid voor de VVD beëdigd. “Mijn leven gaat een totaal ander ritme krijgen."
“Deze bakkerij was mijn jongensdroom. Ik wilde heel graag een ambachtelijke bakkerij in de binnenstad van Zwolle met onderscheidende producten.” Inmiddels is Arend Kisteman al veertien jaar bakker. “Voor mij veel herhaling en voor mijn opvolger is alles nieuw. Ik denk dat het daarom een goed moment is om mijn nieuwe dromen te gaan volgen in Den Haag.”

Praktijkervaring

Veel politieke ervaring heeft de ondernemer nog niet, toch heeft hij er alle vertrouwen in. “Ik ben opgeleid als ondernemer van een bakkerij. Daarnaast heb ik veel ervaring opgedaan in verschillende besturen. Ik was de jongste voorzitter ooit van de NBOV, de branchevereniging voor ambachtelijke bakkerijen en ik trad toe tot het hoofdbestuur van MKB-Nederland.”
Zwolse stadsbakker wordt Kamerlid: "Ik kan nu uitslapen"
Alle ervaring kan Kisteman goed gebruiken in Den Haag. “Juist die praktijkervaring, de ervaring van mensen en wat ze dagelijks meemaken, neem ik mee.” Deze week wordt bekend welke portefeuille het kersverse Kamerlid krijgt toegewezen. “Ik hoop in elk geval dat ik me kan gaan inzetten voor het MKB.”

Hotelovernachting

Een ding is al zeker: de agenda van Arend Kisteman ziet er vanaf vanmiddag totaal anders uit. “Je hebt in Den Haag een vast ritme. Dinsdag, woensdag en donderdag zijn de vaste Kamerdagen. Dan zijn er debatten en stemmingen. Ik ga waarschijnlijk drie dagen in de week in Den Haag wonen of in een hotel overnachten. Op maandag en vrijdag heb ik tijd om mijn stukken te lezen of bedrijfsbezoeken te doen. Ten slotte zijn de weekenden voor de partij en hopelijk ook nog een beetje voor mijn gezin.”
Die drukke agenda heeft zo z'n voordeel, de bakker kan vanaf nu uitslapen. “Fractievergaderingen zijn pas om kwart over tien op dinsdagochtend. Dan zat hier de halve dag er al op”, lacht Arend.

Positieve reacties

De vaste klanten van de bakkerij leven allemaal mee met de carrièreswitch. “We hebben afgelopen weekend via sociale media bekendgemaakt dat ik stop en wie de opvolger wordt. Ik was er zelf afgelopen weekend niet, maar er kwamen veel positieve reacties”, lacht Arend Kisteman. “Ze gunnen het ook mijn opvolger in de bakkerij. Hij was al acht jaar mijn rechterhand. De klanten kwamen hier gelukkig niet voor mij, zij komen voor het product. En dat gaat gewoon door straks.”
Dat bevestigt ook een vaste klant uit ‘t Harde, die een paar broden haalt. “Ik blijf hier gewoon komen, de kwaliteit blijft hetzelfde. Het is geweldig voor hem dat hij de middenstand kan gaan vertegenwoordigen in de Tweede Kamer.” De klant heeft ook nog een persoonlijke boodschap voor de bakker: “Zorg dat je opkomt voor de mensen die het moeilijk hebben. Zorg ervoor dat de kleine bakkers, slagers en winkeliers bestaansrecht hebben en dat veel mensen deze ondernemingen blijven ondersteunen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.