nieuws

Zorgen over komst vluchtelingen naar 't Vaneker in Enschede deels weggenomen

Wethouder Hans van Agteren van Enschede heeft vanavond de onrust over de mogelijke komst van vluchtelingen op het Zuidkamp deels weg kunnen nemen. Toekomstige bewoners van de nieuwbouwwijk 't Vaneker, gelegen op het Zuidkamp, werden tijdens een informatiebijeenkomst geïnformeerd.
Ondanks geruchten dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) het oog heeft laten vallen op drie gebouwen op het Zuidkamp is dat nog niet gebeurd. Van Agteren stelde vanavond nog maar eens dat daarvoor eerst overleg met de gemeente gevoerd moet worden. "En tot vijf minuten geleden is een verzoek daartoe nog niet bij ons binnengekomen", stelde hij tijdens de bijeenkomst.

''t Vaneker is helemaal niet in beeld'

Verder benadrukte de wethouder, die samen met directeur Leo van de Ree van gebiedsontwikkelaar ADT de aanwezigen toesprak, dat het Zuidkamp, en dus 't Vaneker, helemaal niet in beeld is als locatie voor tijdelijke opvang van vluchtelingen. "De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders hebben al aangegeven dat de luchthaven en dus ook het Zuidkamp niet in aanmerkingen komen voor opvang van vluchtelingen. Dan gebeurt het wat ons betreft dus ook niet. Er is een lijst met 56 andere vanuit de maatschappij aangedragen locaties waar het zou kunnen, maar daar staat het Zuidkamp dus niet eens op."
Toch was lang niet iedereen er gerust op. Een bezoekster stelde dat ze al een kavel heeft gekocht en dat als er toch vluchtelingen komen, haar toekomstige huis aanzienlijk in waarde zal dalen. Iemand anders stelde een optie te hebben op een kavel in 't Vaneker, maar te twijfelen over de vraag of hij die optie wel wil houden gezien de verhalen die de ronde doen.

"Ze kunnen op dit moment geen garantie geven'

Van Agteren bleek er ook in geslaagd mensen gerust te stellen. "Ze kunnen de garantie op dit moment ook niet geven dat er geen vluchtelingen komen. Maar de gemeente geeft vanavond duidelijk aan dat ze het niet wil en dat stelt me gerust", vertelt een bezoeker na afloop. "Ze kunnen", vult een ander aan, "overruled worden, maar ik ga er van uit dat het niet gebeurt. Dat is me vanavond wel duidelijk geworden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.