Nieuws

Supportersclub PEC Zwolle schrikt niet van miljoenenverlies: "Feit dat er te veel is uitgegeven"

Supporters van PEC Zwolle zagen miljoenenverlies wel aankomen
Supporters van PEC Zwolle zagen miljoenenverlies wel aankomen © ANP / Cor Lasker
De mededeling dat PEC Zwolle over het afgelopen seizoen een verlies van meer dan 1,8 miljoen euro heeft geleden, komt voor Freddy Eikelboom niet als een verrassing. De voorzitter van de supportersclub van PEC Zwolle heeft het wel zien aankomen. "Het is een feit dat er vorig seizoen te veel is uitgegeven. Belangrijk voor dit seizoen is dat er toezicht is waar het geld naartoe gaat."
Gisteren maakte PEC bekend dat het over het seizoen 2022/23 een fors verlies heeft geleden. De degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie noemt de club als belangrijkste reden. Volgens Eikelboom is het verlies een logisch gevolg van de ambitie om direct weer te promoveren. "We hadden vorig jaar 44 contractspelers voor twee elftallen. Er is veel te veel geld uitgegeven. De controle en toezicht daarop had misschien beter gekund."
Het verlies werd nog enigszins beperkt door de verkoop van Thomas van der Belt naar Feyenoord en Younes Taha naar FC Twente: de twee brachten 2,3 miljoen euro in het laatje. "Gelukkig maar, anders was het verlies 4,1 miljoen geweest. Het doel was om terug te keren naar de eredivisie en dat is gelukt."

Voor miljoenen verkocht

Voor dit seizoen lijken de cijfers er beter uit te zien, door de verkoop van Thomas Beelen (Feyenoord), Rav van den Berg (Middlesbrough), Dajiro Chirino (CD Castellón), Danique Noordman (Ajax vrouwen). Ook ving de club geld door de verkoop van Gustavo Hamer van Coventry City aan Sheffield United. Die transfers leverden in totaal 4,5 miljoen euro op.
Eikelboom vertrouwt erop dat het dit seizoen beter zal gaan. "Met Xander (Czaikowski, red.) is er een nieuwe algemeen directeur die net een jaar bezig is. Er liggen plannen vol ambitie, maar ook realistisch. Het is belangrijk dat er goed toezicht is. En aan de inkomstenkant is het belangrijk dat de lege stoelen die er nog zijn op de hoofdtribune, verkocht worden."
Sportief ziet het er vooralsnog goed uit voor PEC Zwolle, dat op een achtste plaats staat in de eredivisie. "Als je kijkt naar de ranglijst en je ziet het aantal punten wat we hebben, dat staan we er aardig goed voor", stelt Eikelboom. "Dat hadden niet veel mensen verwacht. Als je dit weekend wint van NEC, dan heb je twintig punten en dan doe je het goed."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.