Nieuws

Kan waterschapsbestuurder Woolderink blijven zitten na privé-overtredingen?

Houdt bestuurder Woolderink zich aan de integriteitscode van het waterschap?
Houdt bestuurder Woolderink zich aan de integriteitscode van het waterschap? © Waterschap Vechtstromen
Kan Rolf Woolderink van de BBB aanblijven als bestuurder van Waterschap Vechtstromen, terwijl hij zich niet aan een uitspraak van de rechter heeft gehouden? Die vraag staat vanavond centraal tijdens een vergadering van het waterschap over de positie van Woolderink.
Woolderink werd meermaals door de rechter op zijn vingers getikt voor overtredingen op zijn privéterrein in Azelo. Zo is er een sloot gedempt, zijn er aarden wallen aangelegd en is er puingranulaat gebruikt voor terreinverharding en de aanleg van vijvers.
Volgens het college van burgemeester en wethouders van Hof van Twente is in strijd gehandeld met de wet en dus stapte de gemeente naar de rechter. De gemeente kreeg gelijk en er werden lasten onder dwangsom opgelegd. Woolderink, die in hoger beroep ging, moest zijn terrein aanpakken.
Bij een hercontrole bleek dit niet te zijn gebeurd. De twee aarden wallen, die verwijderd hadden moeten worden, waren juist opgehoogd en verlengd (zonder de vereiste vergunning) en waren er inmiddels vijf vijvers in plaats van de eerder geconstateerde twee (ook zonder vereiste vergunning). De puinverharding was nog altijd zonder vergunning aanwezig en ook bleek dat er illegaal een overkapping was gebouwd en in afwijking van een verleende vergunning een entree en berging.
Opnieuw werden er lasten onder dwangsom opgelegd. Woolderink ging weer tevergeefs in beroep. Ook de hoogste bestuursrechter, de Raad van State, zegt dat de aanpassingen aan het terrein in strijd zijn met de wet en dus moeten worden aangepakt.

Waterschap

Dat Woolderink zijn terrein nog steeds niet onder handen heeft genomen, kan hem duur komen te staan. Want onderdeel van de integriteitscode van het waterschap is dat bestuurders zich aan de wet moeten houden. Tegenover het algemeen bestuur heeft Woolderink aangegeven dat er nog procedures lopen die een ander licht op de zaak kunnen werpen.
Maar hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), die onderzoek heeft gedaan namens het waterschap, concludeert dat Woolderink zich niet aan de wet- en regelgeving houdt. 'Gelet op de rechtbankuitspraak is de heer Woolderink nog steeds in overtreding; gezien deze uitspraak is sprake van voortgezette en nieuwe overtredingen', schrijft Bröring in zijn rapport.
'Het is een uitgemaakte zaak dat de heer Woolderink overtredingen heeft begaan. De heer Woolderink heeft zich met andere woorden niet aan wetgeving gehouden, terwijl het gezien de rechterlijke uitspraken duidelijk is dat dat wel had gemoeten. Hij is ondanks dat tot in hoogste instantie is geprocedeerd blijkens een latere rechtbankuitspraak nog steeds in overtreding, heeft zich tevens aan nieuwe overtredingen schuldig gemaakt en heeft zich dus weinig aan rechterlijke uitspraken gelegen laten liggen.'

Legalisatie

Woolderink hoopt en verwacht zelf dat de aanpassingen aan zijn terrein alsnog worden gelegaliseerd nu hij bij de gemeente meerdere verzoeken voor vergunningen heeft uitstaan. Dat is volgens de bestuurder dan ook de reden dat hij zijn terrein nog niet heeft aangepakt. Hoogleraar Bröring zegt geen aanwijzingen te hebben dat de aanpassingen alsnog worden gelegaliseerd, maar hij kan het ook niet uitsluiten.
Maar ook al zou dat in de toekomst kunnen gebeuren, dan nog is het zo dat Woolderink zich op dit moment niet aan de wet houdt, aangezien hij nog niets met de uitspraak van de rechter heeft gedaan.

Eigen onderzoek

Woolderink heeft zelf onderzoek laten instellen naar de gerechtelijke uitspraken. In het tegenrapport, opgesteld door milieu-adviesbureau Marcel Middelkamp wordt het onderzoek van hoogleraar Bröring in twijfel getrokken. Er zou zijn gekeken naar een achterhaald bestemmingsplan. De vermeende overtredingen zijn geen overtredingen, schrijft Middelkamp, verwijzend naar een artikel uit een bestemmingsplan van de gemeente Hof van Twente.
Daarnaast worden er vraagtekens gezet bij de handelswijze van de gemeente. Volgens Middelkamp neemt de gemeente een passieve houding aan als het gaat om de dwangsom.

Aanblijven

Linksom of rechtsom blijft de vraag die vanavond centraal staat tijdens de vergadering van het waterschap of Woolderink zich houdt aan de integriteitscode van het waterschap. De BoerBurgerBeweging (BBB), de partij van Woolderink, wil dat er vanavond eerst in besloten kring wordt gesproken over de beide rapporten. 'Daarna kan er een beoordeling plaatsvinden of openbaarmaking alsnog wenselijk is.'
De partij heeft intussen het verzoek gedaan of de vergadering in beslotenheid kan worden gehouden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.