Nieuws

Palland, Temmink en Koerhuis nemen afscheid als Kamerlid: 'Aanstekelijk ambassadeur van Overijssel'

Overijsselaars nemen afscheid als Tweede Kamerlid
Overijsselaars nemen afscheid als Tweede Kamerlid © ANP / Robin van Lonkhuijsen
"Je hebt je geprofileerd als Kamerlid dat jouw regio altijd op de voorgrond stelde." Met die woorden nam de Tweede Kamer vandaag afscheid van Hilde Palland als Tweede Kamerlid. Het CDA behaalde bij de verkiezingen vijf zetels. De politica uit Kampen stond op plek zes en verdwijnt dus uit de Tweede Kamer. Bij haar vertrek ontving ze een Koninklijke Onderscheiding.
Kamervoorzitter Vera Bergkamp sprak de vertrekkende Kamerleden vandaag persoonlijk toe. Dat waren er tachtig. Bijna de helft daarvan was niet verkiesbaar, de andere helft is niet verkozen. Onder de vertrekkende Kamerleden waren ook enkele Overijsselaars. Naast Palland namen ook SP'er Nicole Temmink uit Zwolle en Daniel Koerhuis (VVD) uit Raalte afscheid. Koerhuis koos daar zelf voor, Temmink moet net als Palland noodgedwongen haar zetel afstaan.
VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis uit Raalte werd uiteraard in drievoud bedankt. Bergkamp refereerde aan zijn uitspraken 'rijden, rijden, rijden' en 'bouwen, bouwen, bouwen' en 'vliegen, vliegen, vliegen'. De Kamervoorzitter noemde Koerhuis 'ambassadeur van het doen'. "Veel werkbezoeken en altijd lachend op de foto met het duimpje omhoog'.
Bovendien werd hij 'een zeer aanstekelijk ambassadeur van Overijssel en in het bijzonder Raalte' genoemd. "Ik wens je een drieslag aan positieve dingen."
Daniel Koerhuis bij zijn afscheid als Kamerlid
Daniel Koerhuis bij zijn afscheid als Kamerlid © Screenshot Tweede Kamer
CDA'er Hilde Palland uit Kampen moest volgens Bergkamp even wennen aan haar Kamerlidmaatschap. "Je hebt je geprofileerd als Kamerlid dat jouw regio altijd op de voorgrond stelde. Niet alleen door je inhoudelijke werk als Kamerlid, maar ook in je presentatie. Ik noem bijvoorbeeld de jurk die je droeg op Prinsjesdag met alle elementen van museum De Fundatie in Zwolle daarin verwerkt. Daarmee zette je Zwolle en al het mooist dat er te vinden is in de schijnwerpers."
Bij het afscheid van CDA-er Hilde Palland van de Tweede Kamer: 'Vier jaar is te kort'
Palland vindt haar 4-jarig Kamerlidschap een eer, maar vindt het ook te kort. Het afscheid doet een beetje pijn in haar hart, maar ze denkt in de voorbije jaren wel van waarde te zijn geweest op specifieke dossiers. Bijvoorbeeld de problematiek rond familiebedrijven, die vooral sterk in Overijssel leeft. "Het is arrogant om van jezelf te zeggen maar ik denk wel dat familiebedrijven beter zijn geworden van mijn Kamerlidmaatschap. De problematiek is hier nu echt op de agenda gezet. Bijvoorbeeld de aandacht voor bedrijfsopvolging en de fiscale regels die dat ondersteunen."
Hilde Palland bij haar afscheid als Tweede Kamerlid
Hilde Palland bij haar afscheid als Tweede Kamerlid © Screenshot Tweede Kamer
De Zwolse Nicole Temmink (SP) werd uiteraard nog even geconfronteerd met het feit dat ze zowel in de gemeenteraad van Groningen als in de Tweede Kamer slechts een paar dagen geïnstalleerd was, voordat respectievelijk het college en het kabinet vielen. 'Wel toevallig allemaal', zei Kamervoorzitter Bergkamp.
Nicole Temmink bij haar afscheid als Kamerlid
Nicole Temmink bij haar afscheid als Kamerlid © Screenshot Tweede Kamer
Ook voor Yvonne Bijenhof uit Almelo was er een kort woordje. Ze zat sinds september in de VVD-fractie. Volgens Bergkamp maakte Bijenhof 'dankbaar gebruik van haar ervaring in het onderwijs'.
Yvonne Bijenhof bij haar afscheid als korststondig Kamerlid
Yvonne Bijenhof bij haar afscheid als korststondig Kamerlid © Screenshot Tweede Kamer

Installatie nieuwe Kamerleden

Morgen worden de nieuwe Tweede Kamerleden geïnstalleerd. Vanaf dan telt Overijssel dertien Kamerleden.
Mogelijk neemt het aantal Overijsselse Kamerleden nog toe. Als partijen in het kabinet komen en ministers en staatssecretarissen leveren, kan het zijn dat kandidaten die de Tweede Kamer net niet haalden, alsnog opschuiven en een zetel krijgen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.