Nieuws

Moordonderzoek Sarah Kolenberg hoeft niet opnieuw te worden heropend

De in 2017 vermoorde Sarah Kolenberg.
De in 2017 vermoorde Sarah Kolenberg. © Facebook Sarah Kolenberg
De minnaar van de vermoorde Sarah Kolenberg uit Enschede heeft zijn eerder opgelegde straf aangevochten bij de hoogste strafrechter in ons land, maar de kans dat hij de dans nog ontspringt is wel heel erg klein geworden. De advocaat-generaal van de Hoge Raad komt tot de conclusie dat het onderzoek in deze spraakmakende zaak niet hoeft te worden heropend.
De kans dat de minnaar alsnog aan de eerder opgelegde 16 jaar celstraf ontsnapt, is daarmee nihil. De Hoge Raad - het hoogste rechtscollege in ons land - neemt in de praktijk vrijwel altijd de bevindingen van de advocaat-generaal over.
De minnaar van Sarah werd aanvankelijk tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld, waarna hij in hoger beroep ging en het gerechtshof uiteindelijk 16 jaar oplegde, onder meer op basis van forensische bewijzen. Tijdens het hoger beroepsproces werd de zaak al wel eens heropend.

Extreem veel geweld

Sarah Kolenberg werd eind augustus 2017 in haar eigen rijtjeswoning aan de Tubantiastraat met extreem veel geweld om het leven gebracht. Onderzoek wees uit dat het slachtoffer meer dan veertig keer met een metalen voorwerp op het hoofd was geslagen en de woning was één groot bloedbad.

Stiekeme relatie

Kort daarop al werd haar minnaar aangehouden. De man was die ochtend in de woning geweest. Naar eigen zeggen om de relatie te verbreken.
De getrouwde man en Sarah hadden ruzie gekregen. Reden was dat Sarah zwanger was. Ze vermoedde van haar minnaar. Die was op zijn beurt kwaad daarover omdat het ging om een buitenechtelijke verhouding. Later bleek overigens dat Sarah zwanger was van iemand anders.

Nep-piloot

De twee hadden via een datingsite een relatie gekregen. De man presenteerde zich als KLM-vlieger uit de regio Rotterdam. In werkelijkheid had de minnaar deze naam verzonnen, was hij getrouwd, had twee kinderen, woonde in Enschede en werkte als beveiliger.
Nadat 16 jaar was opgelegd, ging de minnaar in cassatie. Maar de advocaat-generaal, die de Hoge Raad adviseert, komt na bestudering van het vonnis tot de conclusie dat het onderzoek niet opnieuw hoeft te worden uitgevoerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.