Nieuws

55 hectare aan bomen al omgezaagd, toch wil natuurorganisatie kap stilleggen

Bomenkap op de Sallandse Heuvelrug
Bomenkap op de Sallandse Heuvelrug © RTV Oost/ Chantal Everaardt
De provincie Overijssel moet kappen met het kappen van bomen op de Sallandse Heuvelrug. Dat is kortweg de eis van stichting NatuurAlert. Maar in de rechtbank in Zwolle kwam de rechter direct al met een verrassende mededeling: "De 55 hectare aan bomen zijn al gekapt."
Het besluit om op het laatste moment de zaak toch door te laten gaan, de verrassende mededeling van de rechter en de advocaat van NatuurAlert die halsoverkop vanuit Noord-Holland naar Zwolle moest komen: het zijn de voorboden van een rommelige zitting.
Waar zit het illegale aspect?
Voorzieningenrechter

Fel protest

Omdat de bomen al tegen de vlakte zijn gegaan, wilde de voorzieningenrechter de zaak maandagmiddag eigenlijk afblazen. Maar daar ging NatuurAlert fel tegen in protest, waardoor de provincie Overijssel en natuurvereniging vandaag alsnog tegenover elkaar in de rechtszaal zitten.
Daar vraagt de rechter zich meermaals hardop af waarom NatuurAlert de zaak toch wil doorzetten. De eis is immers het stoppen van de kap, maar de bomen zijn al omgezaagd. Ogenschijnlijk mosterd na de maaltijd. "Waar zit het illegale aspect? Want daar zoek ik naar", verduidelijkt de rechter zijn vraagtekens bij de zaak.

Leefgebied korhoen

Afgelopen september begon de kap. Het is onderdeel van het plan om het leefgebied voor het korhoen op de Sallandse Heuvelrug te optimaliseren. "De kap is nodig zodat het korhoen zich er kan vestigen. Daar zitten Europese wetgevingen achter", stelt een jurist van de provincie.
Omdat de rechtbank pas deze ochtend besluit om zitting toch door te laten gaan, schittert het bestuur van NatuurAlert door afwezigheid. Dat bestuur zit namelijk in Haarlem en kan op zo'n korte termijn niet naar Overijssel komen. Hun – pas vorige week ingevlogen advocaat – is er wel en voert daarom het woord.

Gekibbel

"De kap gaat niet alleen over het omzagen van bomen, maar ook om het grondwerk", stelt de advocaat. Zij doelt daarmee op de overgebleven stobben. "De overige grondwerkzaamheden hebben mogelijk ernstige gevolgen voor het leefgebied van reptielen en andere beschermde dieren."
Zowel de provincie als de rechter geven aan dat de stichting bij haar bezwaar niet duidelijk aangeeft dat om meer gaat dan alleen het omzagen van de bomen. "U vraagt ons meer te lezen dan wat er op papier staat", sneert de jurist richting de advocaat. Daarop volgt gekibbel over wat wel en niet bij de kap hoort. De rechter probeert orde te scheppen. "Laten we niet door elkaar heen praten", verzoekt hij.
In praktijk blijkt dat de mensen in het veld onvoldoende kennis hebben
Advocaat van NatuurAlert

Geen bezwaar

De pijn zit 'm bij NatuurAlert vooral in het feit dat een uitvoerende aannemer zelf actie moet ondernemen als bij de werkzaamheden beschermde dieren tevoorschijn komen. "In praktijk blijkt dat de mensen in het veld niet de kennis hebben om die soorten te herkennen."
De bomenkap staat ook al beschreven in het beheerplan dat door de provincie is opgesteld. Dat is een groot plan voor het gebied op de Sallandse Heuvelrug. Zo moet heide weer de ruimte krijgen en moeten er natuurlijke verbindingszones ontstaan voor de flora en fauna. Dat plan is dit jaar verlengd, maar een bezwaar van NatuurAlert kwam er niet op.

'Cruciaal moment'

"Dat lijkt me het uitgelezen moment om bezwaar te maken. Een cruciaal moment", stelt de rechter. Waarom dat destijds niet is gebeurd, kan de pas ingeschakelde advocaat niet vertellen. Simpelweg omdat ze dat niet weet. Wel weet ze dat het NatuurAlert-bestuur graag op een andere dag de zaak toelicht, gesteund door een reptielendeskundige.
Of het zover komt? Daar gaat de rechter zich over beraden. "Bij het bezwaar heeft NatuurAlert niet kenbaar gemaakt dat ze met de bomenkap meer bedoelt dan alleen het omzagen van bomen." De rechter gaat kijken of het bezwaar tegen de grondwerkzaamheden ook binnen deze aangespannen zaak kan worden behandeld en komt spoedig met zijn bevindingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.