Nieuws

Boek en expo over de 'beste boksen' en hun plekje in de textielgeschiedenis

Groninger Mark Reysoo nam een duik in de textielgeschiedenis van zijn voorouders.
Groninger Mark Reysoo nam een duik in de textielgeschiedenis van zijn voorouders. © Eigen foto
Als klein jochie kwam Mark Reysoo geregeld bij opa en oma in Enschede over de vloer. Maar pas toen hij na hun overlijden hun huis opruimde en allerlei spullen tegenkwam die herinneren aan zijn voorouders en hun textielverleden, was zijn nieuwsgierigheid geprikkeld. De Groninger historicus schreef een boek over drie generaties Reysoo en hun plekje in de historie van de roemruchte Twentse textiel.
Komende zaterdag houdt hij een expositie in de Tubantiastraat, in een van de panden waar ook een van de drie textielbedrijven was gevestigd die de straat ooit rijk was.

Kantelpunt

Vanzelfsprekend wist hij dat zijn voorouders in de textiel werkzaam waren, maar dat kon hem aanvankelijk nog niet echt boeien. "Toen opa Jan overleed, was ik zestien jaar. Dan houd je je echt niet zo met dit soort zaken bezig", zegt Mark Reysoo (31) uit het gehucht Noordwolde, even boven stad Groningen. "Die historische interesse kwam pas later."
Met name na het overlijden in 2018 van oma Thera kwam het kantelpunt. Vooral toen hij hielp bij het leeghalen van het huis werd zijn nieuwsgierigheid geprikkeld en dook hij in het verleden van zijn voorouders.
Het was betovergrootvader Hendrik Reysoo die in 1903 een klein textielhandeltje begon. Hij besloot voor zichzelf te beginnen nadat hij eerder tbc had opgelopen. "Hij was textielarbeider bij Van Heek, maar was ziek geworden. Vermoedelijk door de slechte arbeidsomstandigheden. Zijn moeder werkte bij mevrouw Van Heek-ter Kuile, een van de rijkste vrouwen van de stad. Naar verluidt hebben de Van Heeks mijn betovergrootvader nog op weg geholpen met zijn bedrijfje."

'Beste boksen'

Een paar jaar later sloot diens broer Gerhard aan en openden ze een winkeltje in manufacturen en koloniale waren, waarna in 1914 een filiaal aan de Hengelosestraat werd geopend.
In die beginjaren maakten de Gebroeders Reysoo onder meer broeken. Of boksen in onvervalst Twents. 'Beste boksen' zelfs, aldus de reclameslogan. En diezelfde boksen komen ook weer terug in de titel van het boek: 'Van Beste Boksen tot Treffer Textiel'.

Treffer Textiel

Weer enkele jaren later, in 1924, begonnen de gebroeders een textielgroothandel, waarmee ze een eigen kledinglijn lanceerden: Treffer Textiel, producent van onder meer beddengoed, nachtgoed en overhemden. "In de hoogtijdagen werkten er 400 mensen in die fabriek. Treffer Textiel heeft tot in de jaren zeventig bestaan."

'Meer dan familiegeschiedenis'

Mark Reysoo schreef eerder een boek over zijn woonplaats Noordwolde. Een 60 huizen tellend dorpje even boven stad Groningen. "Nee, ik ben geen historicus, maar heb landschapgeschiedenis gestudeerd. En daarvoor is interesse in de historie toch wel noodzakelijk."
Uiteraard spelen zijn voorouders een hoofdrol in het boek, maar het is volgens hem meer dan een eerbetoon aan de Gebroeders Reysoo. "Het gaat niet alleen over de familie, maar meer over de historie van dit textielbedrijf. Een geschiedenis die dus drie generaties beslaat."

Expositie

Het boek ligt intussen in de winkel, onder meer bij Broekhuis in Enschede. Komende zaterdag reist de Groninger af naar Twente voor een expositie in een van de drie panden in de Tubantiastraat, waarin de Reysoo's een bedrijf hadden. "Er zijn vooral veel foto's te zien, oude reclameposters en een bedrijfsfilm uit 1939, gemaakt in de fabriek van Treffer Textiel. Die wordt voor het eerst in 80 jaar vertoond. Verder zijn er kledingstukken. Leuk voor mensen die het leuk vinden om te zien hoe die kleding vroeger werd gemaakt. Of die wellicht die kleding zelf nog hebben gedragen."

Appartementen voor starters

De bedrijfspanden van de Gebroeders Reysoo staan nog altijd fier overeind. De huidig eigenaar van een van de gebouwen, waar zaterdag de expositie wordt gehouden, had aanvankelijk plannen om in het pand 14 appartementen voor starters te realiseren. Met respect voor het cultuurhistorisch erfgoed. Maar volgens de eigenaar kregen de plannen niet de goedkeuring van de gemeente, waarop ze in de ijskast zijn gezet.
De expositie zaterdag wordt gehouden in oude japonnenfabriek van de Gebroeders Reysoo aan de Tubantiastraat 83 en duurt van 13.00 tot 17.00 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.