Nieuws

Zwollenaar (28) aan huis gekluisterd door opdoeken van een bushalte

Redmer Stamhuis is een van de bewoners van een woonzorgcomplex die afhankelijk is van de bushalte.
Redmer Stamhuis is een van de bewoners van een woonzorgcomplex die afhankelijk is van de bushalte. © RTV Oost / Harro Brouwer
Nu kijkt Redmer Stamhuis uit Zwolle door het raam van zijn appartement zo uit op de bushalte. Daar pakt hij regelmatig de bus. Makkelijk voor hem, zeker omdat hij slechtziend is en moeilijk loopt. Maar de bushalte bij het woonzorgcomplex waar hij woont, verdwijnt komend weekend.
Het emotioneert Redmer Stamhuis als hij praat over het opheffen van de bushalte aan de Reysigerweg in Zwolle, bij de kruising met de Jofferenlaan. Hij is, net als meer bewoners van het complex waar hij woont, afhankelijk van goed openbaar vervoer. Een bushalte dicht bij de woning is dan van groot belang.
"Ik ben slechtziend en loop moeilijk", vertelt de 28-jarige Stamhuis, als hij de korte afstand van zijn voordeur naar de bushalte wandelend aflegt. Dat lukt met een kruk in de hand, maar makkelijk gaat het niet. De bushalte voor de deur was dan ook een uitkomst.

Nieuwe dienstregeling

Maar een nieuwe dienstregeling leidt tot grote ontevredenheid in het woonzorgcomplex. Er komen nieuwe lijnen en er worden haltes verplaatst. En uitgerekend de halte bij Stamhuis voor de deur verdwijnt. Tot grote ergernis van Stamhuis die een petitie is gestart.
Redmer Stamhuis is afhankelijk van een bushalte die verdwijnt
"Het loopt nog niet storm, maar de reacties zijn positief", vertelt Stamhuis over zijn actie. "De mensen vinden het niet kunnen dat gehandicapten zo ver moeten lopen om bij een bushalte te komen." Want als de halte voor zijn woning dit weekend verdwijnt, is hij aangewezen op de bushalte verderop bij het winkelcentrum. Voor Stamhuis betekent dat een wandeling van een minuut of twintig.

Beperking

Navraag bij vervoerder EBS/RRReis leert dat er maar weinig mensen gebruik maken van de halte Jofferenlaan. Gemiddeld nog geen twee mensen per dag. De aanpassing is gedaan om studenten te kunnen vervoeren van het station naar Hogeschool Windesheim. Dat is gedaan op verzoek van de gemeente Zwolle en de provincie Overijssel.
Bij Stamhuis gaat dat er niet in, hij kan begrip opbrengen voor deze wijziging in de nieuwe dienstregeling. Volgens Stamhuis wordt er niet gekeken naar het belang van mensen met een beperking die in de buurt wonen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.