Nieuws

Sprookjeshuis van levende bomen in Dalfsen brandt af

Bob en Cathelijn zagen hun sprookjeshuis in een vlammenzee verdwijnen
Bob en Cathelijn zagen hun sprookjeshuis in een vlammenzee verdwijnen © Bob Radstake
Het sprookjeshuis, gemaakt van gerecyclede spullen en van houten bakken waar levende bomen in konden groeien, is tot de grond toe afgebrand. Het huis van Bob en Cathelijn Rastake, die al jarenlang dromen van een wijk van levende huizen, is helemaal weg.
"Vrijdagochtend werd Cathelijn wakker van een rooklucht", vertelt Bob verslagen. "En opeens stonden we op onze blote voeten in de sneeuw." Samen met hun elfjarige dochter Lelie keken ze vanaf de dijk naar hoe hun droomhuisje, hun levenswerk, werd verwoest door een vlammenzee. "Ons huis stond letterlijk in lichterlaaie. Maar gelukkig zijn wij en onze dieren allemaal veilig."
Huis van Bob en Cathelijn Radstake staat in lichterlaaie
Huis van Bob en Cathelijn Radstake staat in lichterlaaie © Bob Radstake
Het huis bestond voor een groot deel uit hout. De plankjes in de keuken leunden op kronkelige takken en aan de buitenkant steunde een torentje op een oude, afgezaagde boom. Bob begon twaalf jaar geleden met de bouw van het huis, een zomerhuisje waar ze gedoogd mogen wonen.

Tafel van tak

Een paar jaar geleden begon hij aan een extra deel, gebouwd van houten bakken met grote gaten erin, zodat er bomen ingepland konden worden. "Als er dan een wortel of tak naar binnen groeit, dan buig ik die om tot een mooie tafel of een kastje", vertelde hij toen.
RTV Oost volgt het stel door de jaren heen. In het filmpje hieronder zie je hoe Bob in 2014 voor het eerst vertelt wat zijn visie is.
Bob leert mensen hoe je superduurzaam kunt leven. Hij bouwt en maakt creatieve kunstwerken van levende bomen. Cathelijn start met een Eetbaar Paradijs-academie, waar mensen leren wat je kunt eten uit de natuur. Ze wonen in een bos waar ze in de zomer en de herfst zelf veel van hun eten plukken. Hun dochtertje Lelie is echt opgegroeid in dit 'bosje' bij Dalfsen, waar het gezin met gelijkgestemden leeft.

Niet verzekerd

Terug naar de vlammenzee van vrijdag. "Binnen de kortste keren stond het hele huis in brand", vertelt Bob verslagen. "De brandweer is wel geweest, maar die kon niets meer doen. Ze lieten het gecontroleerd uitbranden." Het huis en de inboedel is niet verzekerd. "We zijn al onze spullen kwijt. Mijn gereedschap waarmee ik de kost verdien. En mijn dochter is al haar boeken, speelgoed en haar instrumenten kwijt."
"Gelukkig konden we in een ander huisje dat net leeg was komen te staan. Maar we kunnen nu geen inkomsten genereren." Daarom is de familie een crowdfunding gestart, zodat ze weer gereedschappen kunnen kopen om in hun onderhoud te voorzien.
Wanneer Bob begint met de herbouw? Dat weet hij nog niet. "Eerst moet alles worden opgeruimd en er weer plek vrijkomen om te bouwen. Maar dat het weer een sprookjesachtig droomhuisje wordt, dat weet ik wel zeker."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.