Nieuws

Marjolein krijgt na haar overlijden postuum mooie complimenten over zelfgemaakte ziekenhuiskleding

De vriendinnen van Marjolein showen de speciale ziekenhuiskleding (inzet Marjolein).
De vriendinnen van Marjolein showen de speciale ziekenhuiskleding (inzet Marjolein). © Stefan Schipper
Ze is er de afgelopen dagen meermaals op aangesproken. En ja, het leverde ook een aantal bestellingen op. Maar Inger Visser wil niet te hard van stapel lopen met de speciale ziekenhuiskleding, vernoemd naar haar overleden dochter Marjolein: "Alles op zijn tijd."
Het is vandaag, 6 december, exact vier jaar geleden dat Marjolein overleed aan complicaties na een levertransplantatie. Ze werd slechts 17 jaar oud.
Moeder Inger Visser uit Vriezenveen vertelde afgelopen weekeinde op de website van RTV Oost over de kleding en hoe die er kwam. De kledinglijn werd in oktober gepresenteerd nadat moeder Inger en dochter Marjolein ooit het initiatief daartoe hadden genomen.
Dochter Marjolein belandde ooit als tweejarige peuter in het ziekenhuis mat acuut leverfalen, waar ze een donorlever kreeg. Gaandeweg ging de kwaliteit van het orgaan echter achteruit, waarop ze op haar zeventiende een tweede transplantatie moest ondergaan.

Vechten voor leven

Wachtend op die transplantatie belandde ze zelfs enige tijd op de afdeling intensive care, waar ze maandenlang vocht voor haar leven. Toen het gaandeweg weer wat beter met haar ging, ontdekte Marjolein dat ze het liefst zichzelf wilde kunnen zijn. Met normale nachtkleding.
Waarop moeder Inger aan het 'knutselen' sloeg. Omdat Marjolein geen reguliere nachtkleding kon dragen, maakte Inger de kleding zo dat haar dochter haar eigen nachtkleding kon dragen en toch aan de apparatuur gekoppeld kon blijven. Onder meer door de kleding te voorzien van drukknoopjes.

'Eigenwaarde'

"Zo hield ze haar gevoel van eigenwaarde. Wat zo ontzettend belangrijk is wanneer je je als jongere in zo'n kwetsbare situatie bevindt", vertelde moeder Inger daar afgelopen weekeinde over.
Moeder en dochter vatten daarop het plan op dat ze - wanneer Marjolein uit het ziekenhuis zou zijn ontslagen - samen mooie ziekenhuiskleding zouden ontwerpen om die vervolgens op de markt te brengen.
De naam: DeMarjolein. Vernoemd dus naar Marjolein. Haar vriendinnen kropen in de huid van mannequin en showden de kleding, voor de lens van de Vriezenveense fotograaf Stefan Schipper, die spontaan zijn diensten aanbood toen hij hoorde over de trieste achtergronden van het initiatief.
Maar Marjolein heeft het zelf allemaal niet meer mogen meemaken. Kort na de tweede levertransplantatie deed zich een zeldzame complicatie voor, waarna ze kwam te overlijden.
Moeder Inger te midden van Marjoleins vriendinnen.
Moeder Inger te midden van Marjoleins vriendinnen. © Stefan Schipper

'Positieve reacties'

Moeder Inger vertelt dat ze veel positieve reacties kreeg op het verhaal. "Ik ben er door heel wat mensen op aangesproken. En ja, ik kreeg ook al enkele bestellingen binnen."
Moeder Inger, zelf ook verpleegkundige, is voortdurend bezig om de kleding nog verder te verbeteren. "Ik krijg af en toe tips van collega's. Hele kleine details soms, maar daarmee kunnen we de kleding nog verder verbeteren."
In december laat moeder Inger de kleding zien in het ziekenhuis ZGT in Almelo en Hengelo, waarna ze in het nieuwe jaar naar het MST in Enschede en het UMC in Groningen gaat. Intussen loopt ze alweer rond met nieuwe plannen. "Onder meer een limited edition. KIeding met een speciale kleur. Oud roze in dit geval. En als de voorraad dan op is, is die op. En zo zijn er meer plannen. Maar het hoeft niet allemaal tegelijk hè. Alles op z'n tijd."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.