Nieuws

Zo komen inbrekers je huis (bijna) niet meer in

Zet geen vuilcontainers klaar voor inbrekers.
Zet geen vuilcontainers klaar voor inbrekers. © RTV Oost/Plaats Delict
We zitten midden in de donkere dagen en dat zijn gouden tijden voor inbrekers. Ook bij een terminaal zieke man in Staphorst braken twee mannen in. Maar hoe houd je zo'n inbreker eigenlijk buiten de deur? Het opsporingsprogramma Plaats Delict zocht een expert op.
Om een antwoord op die vraag te krijgen kun je het beste kijken naar je hang- en sluitwerk. Marcelino Levering is projectleider bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en weet alles over het tegenhouden van inbrekers.
"In een woning met eenvoudige sloten heeft een inbreker met een schroevendraaier en een koevoet bij zich maar een paar seconden nodig om binnen te komen. Dat wordt heel anders als je inbraakwerend hang- en sluitwerk hebt. Dan lukt een inbraak niet of heel moeilijk."

Malafide slotenmakers

Soms heb je een slotenmaker nodig. De projectleider waarschuwt voor malafide types. "Er is veel geld te verdienen in die branche. Iemand is fout als hij heel veel geld rekent voor iets wat maar een paar minuten werk is. Goed hang- en sluitwerk kost geld, maar pas op dat je niet te veel betaalt. Kijk op de site van het politiekeurmerk. Een gecertificeerde vakman rekent niet te veel."

'Laat vuile vaat staan'

Behalve goede sloten op je ramen en deuren zijn er simpele maatregelen om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken, zegt Levering in Plaats Delict.
Aan de Koningin Julianastraat in Staphorst is op 28 oktober 's nachts ingebroken in een woning. De bewoner was opgenomen in een hospice, kinderen pasten op het huis. Twee inbrekers haalden zijn huis overhoop, nadat ze het slot van de achterdeur hadden vernield. Op camerabeelden was later die nacht te zien dat ze met spullen in hun handen over straat liepen.
"Zeker in deze donkere dagen is het belangrijk dat je een bewoonde indruk achterlaat. Ga je de deur uit, al is het maar voor even, laat wat verlichting aan. Blijf je wat langer weg, doe dan de gordijnen niet dicht. Laat ook wat spullen staan, wat vuile vaat of zo, kranten die je aan het lezen bent. Dat wekt bij inbrekers de indruk dat je thuis bent. En dat is belangrijk."

'Maak foto's'

Verder adviseert Levering om foto's te maken van spullen die van waarde zijn. "Bij een politieonderzoek komen agenten bij verdachten thuis en als ze spullen vinden die niet van die verdachten zijn, dan kunnen ze aan de hand van die foto's de eigenaar terugvinden."
Het CCV moedigt aan om mee te doen aan buurtpreventiegroepen op WhatsApp. "Je hebt meer ogen en oren in de wijk. Die zien en horen meer en dat vinden inbrekers niet fijn. Die willen anoniem blijven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.