Nieuws

Het wordt druk boven Overijssel: oefeningen met gevechtsvliegtuigen en helikopters

Het Defensie Helikopter Commando oefent boven Overijssel met onder meer een Chinook-transporthelikopter
Het Defensie Helikopter Commando oefent boven Overijssel met onder meer een Chinook-transporthelikopter © ANP
Gevechtsvliegtuigen van het Air Combat Command van de luchtmacht en laagvliegende transporthelikopters. Het wordt volgende week druk in het luchtruim boven Overijssel met gevechtsvliegtuigen die oefenen in het duister en het Defensie Helikopter Commando (DHC) dat in diezelfde week een grote oefening houdt boven met name Twente. Daarbij worden twee Couger- en twee Chinook-transporthelikopters ingezet.
Onder de naam Joint Falcon voeren helikoptercrews van het DHC een zogeheten air assault operatie uit. In een fictief scenario oefent de DHC het vormen van een bruggenhoofd in vijandelijk gebied of bijvoorbeeld het veroveren van een object. De oefening wordt uitgevoerd samen met zo'n 150 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade, een snel inzetbare infanteriegevechtseenheid van de Nederlandse Koninklijke Landmacht.

Laagvliegen

De oefening Joint Falcon, met inzet in de lucht en op de grond, wordt gehouden van maandag 11 december tot en met woensdag 13 december boven Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel. Tijdens de oefening, waarbij ook drones worden ingezet, mag lager worden gevlogen dan gebruikelijk. Daarbij geldt dat bebouwde gebieden en industrie- en havengebieden zoveel mogelijk worden vermeden. Dat geldt ook voor ziekenhuizen en bijvoorbeeld verpleeghuizen.
Als laagvlieggebieden boven Overijssel zijn voor de Joint Falcon oefening het gebied rond Twente Airport (dinsdag en woensdag) en het luchtruim boven Enter (woensdag) aangewezen. Donderdag vindt de oefening plaats in de omgeving van Eindhoven. Geluidsoverlast wordt zo veel mogelijk voorkomen.

In het donker

Waar de Couger- en Chinook-transporthelikopters voornamelijk overdag oefenen, zijn de gevechtsvliegtuigen van het Air Combat Command van de luchtmacht van maandag 11 tot en met woensdag 13 december vooral in het donker actief. Tot uiterlijk 22.30 uur wordt geoefend in het vliegen in de duisternis boven Friesland, Drenthe en Overijssel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.