Nieuws

Het IJsbeelden Festival neemt met mythische wereld van ijs en sneeuw definitief afscheid van IJsselhallen

Ruim veertig internationale ijskunstenaars storten zich op het vervaardigen van mythische ijssculpturen
Ruim veertig internationale ijskunstenaars storten zich op het vervaardigen van mythische ijssculpturen © RTV Oost/Marielle Beumer
Het IJsbeelden Festival wordt dit jaar voor de allerlaatste keer gehouden in de eigen opgebouwde hal naast de IJsselhallen in Zwolle. Na de kerstvakantie moet de organisatie op zoek naar een nieuwe plek. De huidige locatie wordt na de show bouwrijp gemaakt voor woningbouw. Het liefst verhuist het evenement naar een alternatieve locatie binnen Zwolle. Maar die is nog niet gevonden en de tijd dringt.
"Eind januari moeten we definitief weten of we in Zwolle kunnen blijven", zegt Roos Driessen die het ijssculpturenfestival samen met Eva Gutteridge organiseert. Beide dames zijn er niet gerust op dat het gaat lukken. Het is niet eenvoudig om een geschikte plek in de provincie hoofdstad te vinden.
"Eric Broekaart, die voor ons jarenlang de organisatie van het IJsbeelden Festival in handen had, heeft al veel alternatieve Zwolse locaties bekeken", zegt Driessen. "Helaas zonder resultaat. Er is altijd wel iets waarom het op een bepaalde plek in Zwolle niet kan", zegt ze.
Het IJsbeelden Festival wordt dit jaar voor de laatste keer op het terrein van de IJsselhallen gehouden
"Vooral vergunningtechnisch ligt er een uitdaging en ook weinig ruimte om te parkeren of het ontbreken van technische voorzieningen vormen een obstakel. Wie voor ons een gouden tip heeft waar we het IJsbeelden Festival in Zwolle kunnen houden, mag zich melden. Graag, want we willen het liefst in Zwolle blijven", zegt Gutteridge.
Het moet sowieso een plek zijn waar maar liefst zo'n 600.000 kilo aan ijs en sneeuwblokken kunnen worden verwerkt tot prachtige ijssculpturen. Ook moeten de ruim 130.000 bezoekers die het evenement jaarlijks trekt er makkelijk een parkeerplek kunnen vinden.
Roos Driessen en Eva Gutteridge, organisatie IJsbeelden Festival Zwolle
Roos Driessen en Eva Gutteridge, organisatie IJsbeelden Festival Zwolle © RTV Oost/Marielle Beumer

Spannend

"We hopen nog steeds dat we er samen met de gemeente in slagen om zo'n locatie in Zwolle te vinden", zegt Eva Gutteridge. "De naamsbekendheid die het festival hier heeft opgebouwd, is groot."
Maar het wordt spannend voor de twee uit Amsterdam afkomstige evenementorganisatoren. Als het niet op korte termijn lukt om een plek te vinden, moeten ze noodgedwongen met het IJsbeelden Festival uit Zwolle vertrekken. Maar zo ver is het nog niet.
Een van de mythische figuren staat al klaar om bewonderd te worden
Een van de mythische figuren staat al klaar om bewonderd te worden © RTV Oost/Marielle Beumer
Eerst wordt er in de editie van dit jaar nog een keer fors uitgepakt met het thema 'Mythen en Legenden'. Ruim veertig internationale ijskunstenaars zijn sinds het afgelopen weekend druk aan het werk om de immense ijs- en sneeuwblokken om te toveren in prachtige beelden. "We hebben er heel veel zin in. Het is prachtig om te zien wat deze mensen allemaal kunnen maken van sneeuw en ijs", zegt Gutteridge.

Mythen en legenden

"We besteden aandacht aan de verhalen uit verschillende culturen. Zo hebben we Atlantis, Mulan en Aladin. Maar ook bijvoorbeeld een sculptuur van De Vliegende Hollander. In combinatie met licht en muziek wordt het een heel bijzondere ervaring om de show te bezoeken. Je wordt meegenomen in een wereld van ijs, betovering en magie", verklapt Gutteridge.
Het gereedschap om de ijs- en sneeuwsculpturen te maken
Het gereedschap om de ijs- en sneeuwsculpturen te maken © RTV Oost/Marielle Beumer
En die bijzonder witte fantasie wereld wordt in ongeveer dertien dagen geschapen door de internationale ijskunstenaars. Een van hen is de Nederlandse kunstenares Helena Bangert die al ruim twintig jaar professioneel actief is met het vervaardigen van ijs- en zandsculpturen. Ze is al jaren een vaste kracht van het IJsbeelden Festival in Zwolle, waar ze met veel plezier aan meedoet.

Internationale familie van ijskunstenaars

De internationale gemeenschap van ijskunstenaars voelt voor Bangert als een grote familie; "We komen elkaar overal ter wereld tegen. En al die mensen hebben hun eigen smaak qua stijl en techniek. Je leert ontzettend veel van elkaar en dat maakt het werk leuk. Binnen korte tijd zetten we hier met z'n allen een heel bijzondere witte wereld neer. Dat is een enorme energie die vrij komt en dat is echt heel fijn", zegt ze.
De kunstenaars werken bij een temperatuur van min tien graden Celsius
De kunstenaars werken bij een temperatuur van min tien graden Celsius © RTV Oost/Marielle Beumer
Zelf maakt Bangert dit jaar Ganesha: een mythische figuur uit India. Een behoorlijk uitdagende klus. Maar ze geniet ervan. "Vooral het moment waarop je begint met zo'n groot vierkant blok ijs is spannend. Mijn creatie zit er dan nog in verstopt en ik moet hem dan als kunstenaar nog vinden. Dat creëren van kunst vanuit het niets, dat maakt het voor mij interessant."

Dikke kleding

Bij een temperatuur van min tien moet ze samen met de andere kunstenaars nog even flink aan de bak. Dik ingepakt in vele laagjes kleding, een dikke jas en dito handschoenen en muts. Vanaf 16 december tot en met 25 februari kunnen bezoekers het eindresultaat komen bewonderen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.