Nieuws

Failliete warmtepompenhandelaar komt met torenhoge claim verder onder vuur te liggen

De failliete warmtepompenhandelaar Jos W. hangt een torenhoge claim boven het hoofd.
De failliete warmtepompenhandelaar Jos W. hangt een torenhoge claim boven het hoofd. © ANP / Hollandse Hoogte
De failliete warmtepompenhandelaar Jos W. hangt een torenhoge claim boven het hoofd. Inmiddels is een procedure tegen hem opgestart, aangespannen door de curator, waarin W. aansprakelijk wordt gesteld voor het financieel tekort in het bankroet. Daarvoor is alvast een voorschot gevraagd van drie ton.
Ook heeft de curator de rechtbank gevraagd om Jos W., afkomstig uit Enter, een zogenoemd bestuursverbod op te leggen. Als dat inderdaad wordt opgelegd, mag hij de komende vijf jaar geen nieuw bedrijf beginnen. Dat blijkt uit het eerder vandaag gepubliceerde openbare faillissementsverslag van curator Martijn Samsen.
Jos W. wordt in een FIOD-onderzoek bovendien verdacht van grootschalige fraude met coronasteun.

Hogere schuldenlast

Uit het faillissementsverslag blijkt verder dat zich nieuwe gedupeerden hebben gemeld. Inmiddels gaat het om 51 schuldeisers, waarbij de totale vordering verder is opgelopen naar 189.426 euro. In een groot aantal gevallen gaat het om klanten die al een aanbetaling op hun warmtepomp hadden gedaan, maar vervolgens nooit apparatuur geleverd hebben gekregen.
Daar komt de claim van de Belastingdienst van 108.228,00 euro nog eens bovenop. Omdat het onderzoek van de curator nog in volle gang is en onduidelijk is hoe hoog de totale schuldenlast gaat uitvallen, is alvast een voorschot van drie ton gevraagd.

Niets gekregen

RTV Oost schreef al eerder over de webwinkel Warmte24 die opereerde vanaf het Bedrijvenpark Twente in Almelo. Het bedrijf ging op de fles nadat gedupeerde klanten het faillissement hadden aangevraagd. De webwinkel had in één jaar tijd voor ruim een half miljoen euro aan warmtepompen verkocht, zo bleek uit bankmutaties.

Privé aansprakelijk

De curator kwam eerder al tot de conclusie dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur en dat hij de eigenaar van Warmte24 persoonlijk aansprakelijk zou stellen voor de financiële schade. Dat is intussen gebeurd, zo valt te lezen in het vandaag gepubliceerde faillissementsverslag.
De curator heeft Jos W. voor de rechter gedaagd en hem privé aansprakelijk gesteld. Daarbij is gevraagd om het voorschot van drie ton. Deze gerechtelijke procedure tegen Jos W. gaat volgend jaar verder.
Onduidelijk is overigens wel of er nog wat te halen valt bij Jos W. De curator heeft in zijn onderzoek namelijk eerder achterhaald dat de half miljoen euro die bij Warmte24 was binnengekomen, vrijwel meteen werd overgeboekt naar drie BV's, die vervolgens allemaal zijn ontbonden.
Overigens heeft de curator eerder bij justitie aangifte gedaan van faillissementsfraude.

FIOD-onderzoek

Los van de procedure rond zijn failliete bedrijf loopt er ook nog een FIOD-onderzoek naar Jos W. Eerder dit jaar werd W. in de boeien geslagen op verdenking van grootschalige fraude met coronasteun.
Het FIOD-onderzoek naar de vermoedelijke malversaties met coronasteun liet een soortgelijk patroon zien. Nadat Jos W. voor 268.904 euro had geïncasseerd, werd dit geld na ontvangst vrijwel meteen overgeboekt naar rekeningen van derden, zo wees onderzoek door de FIOD uit.
De FIOD kreeg Jos W. overigens op opvallende wijze in het vizier. Er ontstond argwaan omdat alle aanvragen voor coronasteun vanaf hetzelfde e-mailadres waren verstuurd, waarop alle alarmbellen gingen rinkelen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.