Staphorst trekt aangifte tegen hamer zwaaiende boer niet in

De gemeente Staphorst trekt de aangifte tegen de boer die op 6 oktober zwaaiend met een hamer verhaal kwam halen bij de gemeenteraad van Staphorst niet in. Dat valt op te maken uit een verklaring die burgemeester en wethouders vandaag op de website van de gemeente hebben geplaatst.Â

De verklaring is een reactie op het verzoek van vrienden en familieleden die vorige week dinsdag 13 oktober een petitie hebben aangeboden aan het college met het verzoek in gesprek te gaan met de boer in kwestie en de aangifte wegens bedreiging te laten vallen.

Verplicht om aangifte te doen

Het verstoren van de openbare orde en het bedreigende karakter van het optreden van de Staphorster boer wordt door het college als een ernstige zaak opgevat. In dit geval is het gemeentebestuur verplicht zich aan de wet te houden. "Minister Plasterk en Binnenlandse Zaken en minister-president Rutte dragen burgemeester en wethouders op in deze situaties aangifte te doen", aldus de verklaring van het college.

Het college heeft komende vrijdag een tweede gesprek met de indieners van de petitie daarover.

Kwestie dient voor de Raad van State 

De boer in kwestie staat morgen voor de Raad van State tegenover de gemeente Staphorst. Hij gaat in beroep tegen het besluit van de gemeenteraad om het agrarisch perceel waar hij zijn vee wil weiden een woonbestemming te geven. Dat besluit was ook de reden dat de boer eerder deze maand met een hamer de raadszaal binnenstormde.     

Over deze berichtgeving heeft de Raad voor de Journalistiek een uitspraak gedaan. Klik hier voor een overzicht van alle gerelateerde artikelen.

Deel dit artikel:

Reageren