Nieuws

Personeel Ben & Jerry's voelt zich in de kou gezet en staakt 24 uur

Personeel legt donderdag uit onvrede 24 uur lang het werk weer
Personeel legt donderdag uit onvrede 24 uur lang het werk weer © ANP XTRA / Erik van 't Woud
Medewerkers van ijsfabriek Ben & Jerry's in Hellendoorn leggen deze ochtend vanaf zeven uur het werk neer. Dat doen ze 24 uur lang. De staking moet een breekijzer zijn om de cao-onderhandelingen met moederbedrijf Unilever uit het slop te trekken.
In de Hellendoornse fabriek werken zo'n 180 mensen. Het personeel wacht al maanden op een nieuwe cao waarin zij op z’n minst geen koopkracht hoeven in te leveren. De huidige cao liep op 1 april af.
'Hun werkgever wil echter niet verder gaan dan negen procent extra loon over de komende twee jaren. De bonden willen dat de inflatie wordt gecompenseerd en eisen veertien procent meer loon over één jaar. Daarmee lopen de lonen weer gelijk met de inflatie', schrijft FNV Voedingsindustrie in een verklaring.

Meer acties

De vakbonden FNV en CNV hebben een ultimatum gesteld, maar kregen geen antwoord. Vorige week staakte het personeel ook al een aantal uur, maar die actie leverde geen resultaat op. Bestuurder Cem Lacin van FNV Voedingsindustrie: "Daarom gaat de ijsfabriek van Ben & Jerry’s in Hellendoorn ditmaal 24 uur plat. Het wordt steeds ongemakkelijker voor Unilever. De actiebereidheid is zeer groot."
Als na de aangekondigde 24-uursstaking nog steeds geen beweging in de onderhandelingen zit, volgen er meerdere en hardere acties, belooft FNV.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.